Új kockázatok a bankok előtt: mesterséges intelligencia és technológiai függőség

A mesterséges intelligencia gyors terjedése növeli a bankok függőségét a nagy amerikai technológiai vállalatoktól, ami új kockázatokat jelent a szektor számára, figyelmeztetnek az európai banki vezetők.

A mesterséges intelligencia (AI) fejlődése jelentős hatással van a pénzügyi szektorra, különösen a csalások és pénzmosás felderítésében, valamint új lehetőségek megnyitásában a bankok számára. Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT chatbot 2022-es megjelenése óta fokozódik az érdeklődés az AI iránt, és a pénzintézetek egyre inkább vizsgálják a generatív AI alkalmazási lehetőségeit.

Azonban egy amszterdami fintech konferencián több banki vezető is kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztéséhez szükséges számítási teljesítmény miatt a bankok egyre inkább a nagy amerikai technológiai szolgáltatókra szorulnak. Bahadir Yilmaz, az ING mesterséges intelligenciáért felelős vezetője szerint ez a függőség komoly kockázatokat rejthet. "Mindig szükség lesz a nagy tech cégekre, mert néha hatalmas gépi teljesítmény szükséges ezekhez a technológiákhoz. Egy bank számára nem igazán kivitelezhető, hogy saját maga építse meg ezt az infrastruktúrát" - mondta Yilmaz.

A brit szabályozók már javasoltak intézkedéseket a pénzügyi cégek külső technológiai szolgáltatóktól való függőségének korlátozására. A Microsoft, Google, IBM és Amazon dominanciája veszélyeket hordozhat, például egy felhőalapú számítástechnikai vállalat problémái több pénzügyi intézmény működését is megzavarhatják.

Az ING új AI alapú chatbotja, amelyet az amszterdami konferencián is bemutattak, jelenleg az ügyfélszolgálati beszélgetések 2,5%-át kezeli, de Bahadir Yilmaz szerint egy éven belül akár a beszélgetések felét vagy annál is többet átveheti a chatbot. Arthur Mensch, a francia Mistral AI vezérigazgatója szerint a technológia különösen az elemzés és információk nyomon követése terén kínál nagy lehetőségeket, amit a bankárok előszeretettel használnak.