A Covid-vakcinák jövője: Szakértői nézeteltérések

Az amerikai szakértők heves vitát folytatnak a koronavírus elleni vakcinák frissítésének szükségességéről, és nem értenek egyet abban, hogy melyik vírusváltozat ellen kellene a vakcinákat tesztelni.

Az Egyesült Államokban a kormány tanácsadói úgy vélik, eljött az idő a COVID-19 elleni vakcinák receptjének frissítésére, amelyeket ősszel terveznek a lakosságnak kínálni. Az AP News információi szerint a Moderna, a Pfizer és a Novavax már elvégezték saját vakcinaváltozataik tesztelését a dominánssá vált JN.1 változattal szemben, és ezek az oltások őszre elkészülhetnek.

A tél óta azonban a JN.1 melléktípusai is terjedni kezdtek, ami arra kényszerítette a Modernát és a Pfizert, hogy a leggyakoribb mutáció, a KP.2 ellen is végezzenek teszteket. Az FDA tanácsadói korábban azt javasolták, hogy az új vakcinának a JN.1 családból kellene származnia, de Peter Marks, a hatóság vakcinakutatásért felelős igazgatója szerint pontosabban kellene meghatározni a célpontot, és véleménye szerint a KP.2 lenne a megfelelő választás.

A szervezet azonban úgy ítéli meg, hogy a KP.2 nem jelent majd jelentős veszélyt őszre, ezért jelenleg a JN.1-es alapváltozatot részesítik előnyben.