Új Android funkciók: 15 perc az üzenetek módosítására és több

Az Android felhasználók több új funkcióval is gazdagodnak, köztük a már elküldött üzenetek 15 percen belüli módosítási lehetőségével, a digitális autókulcsok kiterjesztésével több autómodellre, valamint az okosotthon eszközök egyszerűsített vezérlésével.

Az Android beépített üzenetküldője, a Google Messages egy új funkciót kap, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az elküldött üzeneteket 15 percen belül módosíthassák, amennyiben az internetalapú RCS üzenetküldési megoldást használják. A módosításhoz elegendő hosszan lenyomni az adott üzenet buborékját.

Az újítások között szerepel még az androidos táblagépekkel való internetmegosztás jelszó nélküli lehetősége, valamint a leggyakrabban használt okosotthon-eszközök irányítása egy widget segítségével az okostelefon képernyőjéről, vagy akár egy WearOS operációs rendszert futtató okosóráról.

A digitális autókulcsok funkcionalitását is bővítik, így a Mini néhány modelljénél már lehetővé válik az androidos mobiltelefonnal történő kulcs nélküli nyitás-zárás, és a tervek szerint a Mercedes és a Polestar járműveire is kiterjesztik ezt a lehetőséget. A digitális kulcsot továbbá megoszthatják a felhasználók barátaikkal és családtagjaikkal.

A bölények segíthetnek rengeteg szén-dioxid megkötésében, és ehhez nem kell semmi mást tenni, mint hagyni őket legelni – mutatott rá egy új kutatás. A Journal of Geophysical Research folyóiratban publikált, még nem lektorált tanulmány szerint a bölények – a gyep egyenletes legelése révén – hatással vannak a legelők és az erdők ökoszisztémájára. Tevékenységükkel újrahasznosítják a tápanyagokat a talajban, mivel trágyázzák is azt – és a magokat is szétterítik, gazdagítva az ökoszisztémát. Mindeközben még tömörítik is a talajt, megakadályozva, hogy felszabaduljon az abban eltárolódott szén – magyarázza Oswald Schmitz professzor, a tanulmány vezető szerzője a The Guardiannek. A bölények az 50 négyzetkilométeres füves területen, ami a Szárkő-hegységnél a rendelkezésükre áll, évi közel 54 ezer millió tonna szén megkötését segítheti, ami nagyjából 123 ezer darab átlagos európai autó éves kibocsátásával egyenértékű lehet.