Brit királyi esküvőt zavartak meg aktivisták

A brit királyi család újabb álomesküvőjét környezetvédő aktivisták akciója zavarta meg, amikor Vilmos herceg barátja, a milliárdos Hugh Grosvenor és Olivia Henson összeházasodtak.

Pénteken került sor Hugh Grosvenor, Westminster hercege és Olivia Henson esküvőjére, amelyet a Chester katedrálisban, Cheshire-ben tartottak meg. A 33 éves vőlegény és 31 éves menyasszony nagy napján mintegy 400 vendég vett részt, köztük a násznagyként funkcionáló Vilmos herceg is. Grosvenor nemcsak a brit arisztokrácia kiemelkedő alakja, hanem Vilmos herceg legidősebb gyermekének, György hercegnek és Harry herceg fiának, Archie-nak a keresztapja is. A híresen gazdag arisztokrata vagyonát 10,42 milliárd fontra becsülik, és ezzel ő a leggazdagabb férfi Nagy-Britanniában a 40 év alattiak között. Az esküvőn jelen volt Eugénia királyi hercegnő is, azonban Katalin hercegné, aki kemoterápiás kezelést kap, betegsége miatt nem tudott részt venni. Harry herceg szintén távol maradt, mivel jelenleg Kaliforniában tartózkodik, és bár Westminster 7. hercege gyerekkori jóbarátja, egy telefonbeszélgetés során megegyeztek, hogy mindenkinek jobb, ha Harry és családja távolt marad a ceremóniától.

Henson menyasszonyi ruháját egyedi, kézzel készített hímzések díszítették, amelyek üknagymamájának 1880 körüli fátylából származó virágmotívumokat és szegélyeket is felhasználtak.

Az esküvői ceremónia végén azonban a Just Stop Oil két aktivistája zavarta meg az ünneplést, amikor a templomból távozó vendégek felé egy narancssárga tűzoltókészülékkel fújtak. Az aktivisták a Just Stop Oil weboldalán közzétett indoklás szerint Grosvenor hatalmas örökségét állították szembe a fiatal generáció társadalmi összeomlásával. A tüntetőket a helyszínen lévő tömeg kifütyülte, majd a rendőrség lefogta és elvitte őket. A katedrális előtt összegyűlt tömeg felháborodását fújolással fejezte ki a rosszul időzített mutatvány miatt, és sokan hangosan "idiótáknak" nevezték az aktivistákat. A gúnyolódások hangja gyorsan éljenzésbe váltott át, amikor a két női tüntetőt a rendőrség lefogta.

Harry herceg, aki a családi kapcsolatok rendezésére törekszik, Diana hercegné emléke miatt szeretne békét kötni testvérével és édesapjával, a királlyal is. Azonban a sussexi herceg kapcsolata családjával 2020-ban hidegült el, amikor feleségével, Meghan Markle-lel lemondtak címükről és a kaliforniai Montecitóba költöztek. Azóta több platformon is megszólaltak a monarchiával kapcsolatos negatív tapasztalataikról, többek között Oprah Winfrey-nek 2021-ben adtak interjút, és 2022-ben a Netflixen jelent meg egy többrészes dokumentumfilm sorozatuk. Harry herceg önéletrajzi könyvében azonban arról ír, hogy szeretne békét kötni, és többszöri próbálkozásokat is tett erre.