Ákos, a vasember, aki legyőzte a betegségét

Amikor egy hobbi igazán szenvedéllyé válik, az arról való lemondás – még ha csak ideiglenesen is – komoly törést okozhat az ember életében. Néha azonban érdemes behúzni a kéziféket, hogy utána újult erővel vághassunk neki a kihívásoknak. Ákos története következik.

Ákos sportolói pályafutását 10 évvel ezelőtt kezdte, amikor a mérleg majdnem 100 kilót mutatott. Kocogással indított, majd a fogyásnak köszönhetően egyre hosszabb távokat futott, végül a triatlon világába is belekóstolt.

Jubileumi ajándék: újra férfinek éreztem magam

Ákos felesége mindig is támogatta őt, és amikor Ákos úgy döntött, hogy a 40. születésnapjára Ironman lesz, felesége a nagyatádi nevezést ajándékozta neki. Ákos ekkor már öt évnyi kemény edzés után teljesítette először az Ironman triatlon három részből álló versenyét, és újra egészségesnek, újra férfinek érezte magát.

Egy Ironmannak is van prosztatája

A triatlonversenyek iránti szenvedélye ellenére Ákos krónikus prosztatagyulladást kapott, ami visszatérő fájdalommal járt, és zavarta az edzéseit és a versenyeit. A betegség a szexuális életét is negatívan befolyásolta.

A háromból csak egy maradhat

Ákos felesége észrevette férje csökkenő motivációját és teljesítményét, ezért orvoshoz vitte. A diagnózis krónikus baktériumfertőzést állapított meg, amelyet hosszú antibiotikumkúrával lehet kezelni. Ákosnak a gyógyulás idejére mellőznie kellett a rázkódással járó sportokat, mint a futás és a biciklizés.

Az út maga a cél

A kényszerszünet alatt Ákos felesége bérletet vett neki a városi sportcentrumba, ahol úszómedence és edzőterem is volt. Ákos erősítő edzésekkel és gyorsúszás technikájának tökéletesítésével tartotta karban kondícióját. Emellett gyógynövényeket is használt az antibiotikum kúra kiegészítéseként, amelyek segítettek a prosztata egészségének helyreállításában. A háromhónapos szünet után Ákos még jobb erőnléttel térhetett vissza, és készen állt az idei Ironman-szezonra.