Óriási bajban a világ

A tudósok figyelmeztetnek, hogy a Föld felmelegedése felgyorsítja az antarktiszi áramlatot, ami jégveszteséget és tengerszint-emelkedést okoz, ezzel súlyosbítva a globális felmelegedés hatásait.

A TheCoolDown beszámolója szerint az antarktiszi cirkumpoláris áramlat (ACC) gyorsulása a Föld felmelegedésével összefüggésben áll. Ez az áramlat rendkívül jelentős, hiszen több mint százszorosa a világ összes folyójában folyó vízmennyiségnek, és a mélységtől a felszínig terjed. Néhelyeken akár 1200 mérföld széles is lehet, és döntő szerepet játszik a világ éghajlatának alakításában.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ACC áramlása a Föld hőmérsékletével összhangban változik: lelassul a hőmérséklet csökkenésekor, és felgyorsul, amikor a hőmérséklet emelkedik. A meleg időszakokban a gyorsabb áramlás jelentős jégveszteséget okoz az Antarktiszon.

Gisela Winckler, a Columbia Egyetem Lamon-Doherty Föld-megfigyelőközpontjának geokémikusa és a tanulmány társszerzője szerint az antarktiszi jég visszahúzódása vagy összeomlása összefügg a fokozott ACC-áramlással, ami a globális felmelegedés során is megfigyelhető.

Az Antarktisz jégveszteségének egyik oka, hogy a dél felé áramló hőmennyiség növekedése lehetővé teszi a melegebb mélytengeri víznek, hogy érintkezzen a jégtakaró peremével. Ez a folyamat csökkenti az óceán szén-dioxid-elnyelő képességét, ami tovább súlyosbítja a felmelegedés hatásait.

A gyorsuló áramlás másik következménye a tengerszint emelkedése, amely a NASA adatai szerint 2002 májusa óta mintegy 6,35 cm-vel nőtt.

A tudósok különféle, néha furcsának tűnő megoldásokat javasolnak a jégveszteség megállítására, mint például óriási víz alatti függönyök építése a jégtáblák elé, hogy megakadályozzák azok erózióját meleg vízzel – írja a Guardian. Azonban a technikai megoldások mellett társadalmi változások is elengedhetetlenek.

A jégtakaró megmentéséhez csökkenteni kell a további felmelegedést, mérsékelve azoknak a mérgező gázoknak a kibocsátását, amelyek hozzájárulnak ehhez. Az életmódunk is befolyásolhatja a helyzetet, legyen szó energia-, gáz- vagy vízfogyasztásról, vagy akár a vásárolt termékek típusáról.