Ennyit költenek a magyarok legkedveltebb szabadidős sporttevékenységükre

A futás továbbra is az egyik legnépszerűbb szabadidősport Magyarországon, a 18–59 évesek 16 százaléka fut rendszeresen. Egy friss kutatás szerint egy futó átlagosan 32 ezer forintot költött az utóbbi egy évben futóruházatra és majd' ugyanennyit kiegészítőkre.

A futás népszerűsége töretlen, bár a futási szokások évről évre változnak. Az NN Biztosító évente megismételt kutatása szerint a futásrajongók verseny-részvételre még többet, 42 ezer forintot áldoztak, ami a tavalyi évhez képest növekedést mutat. Az utóbbi hat évben a rendszeresen futók aránya 23 és 16 százalék között ingadozott, a pandémia idején érte el a csúcsot, azóta azonban csökkent 16 százalékra.

A futás egyszerűsége ellenére jelentős összegeket költünk rá: egy futó évente átlagosan 105 ezer forintot fordít erre a hobbijára, ami ötödével magasabb az előző évi összegnél. A futóbüdzsé összetételében is változás figyelhető meg: kevesebben vásárolnak új cipőt vagy ruhát, a futók közel fele pedig addig használja a cipőt, amíg el nem kopik.

A sportruházatra költött összeg idén megegyezik a tavalyival, azonban az infláció figyelembevételével kevesebbet költünk rá. A sportkiegészítőkre azonban nőtt a költés, 29 ezer forintról 31 500 forintra. A versenyrészvétel költségei is emelkedtek, a nevezési díjakra átlagosan 42 ezer forintot költenek a futók, ami jelzi a versenyek növekvő népszerűségét.

A futás motivációja továbbra is az egészségmegőrzés és edzettség (74 százalék), a feltöltődés és szórakozás (65 százalék), valamint a fogyás (40 százalék). Emellett a lelki egészség védelme is fontos szerepet játszik: a stresszoldás (29 százalék), a lelki egyensúly fenntartása (26 százalék), és a hétköznapokból való kiszakadás (26 százalék) is motiválja a futókat.

A futás iránti elkötelezettség növekszik: a megkérdezett futók 36 százaléka többet és/vagy gyakrabban fut, mint az előző évben, és a futóversenyekre járók aránya is emelkedett. Az egyre hosszabb ideje futók aránya is nőtt, 59 százalékuk fut már több mint 3 éve.

Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója szerint a futás a hosszú távról, tudatosságról és az egészségmegóvásról szól. A biztosító támogatja Magyarország legnagyobb futóeseményét, az NN Ultrabalatont, hogy motiválják az embereket az aktív életmódra.