A Gmail és a Garfieldos emailcímek története

Kicsit több mint húsz éve a Google elindította a Gmailt, ami mára a világ vezető emailszolgáltatójává nőtte ki magát, de kevesen tudják, hogy a Gmail név eredetileg Garfield, a lusta macska nevéhez kapcsolódott.

A Google 2004-ben indította útjára a Gmail szolgáltatását, amely az indulásakor egy gigabyte-os tárhellyel kínálta magát, ami akkoriban óriási újdonságnak számított. Azonban a Gmail név nem a Google találmánya volt, hanem Jim Davis, Garfield alkotója és csapata már 1997 környékén hozott létre egy emailszolgáltatást, ahol a rajongók garfieldos emailcímet regisztrálhattak maguknak. Az oldalon egy üzenet fogadta az érdeklődőket, amely ingyenes regisztrációt ígért garfieldos email címmel.

A Gmail név végül valahogy a Google kezébe került, de a pontos részletek máig homályosak; feltételezhető, hogy a cég megvásárolta a gmail.com domént Daviséktől. A Gmail bevezetése azonban nem csak a Garfieldos előzmények miatt vált emlékezetessé, hanem azért is, mert a Google a szolgáltatást 2004. április 1-jén, áprilisi tréfa napján indította el. Ez a dátum különösen ügyes választás volt, mivel a cég vezetői nagy rajongói voltak az áprilisi tréfáknak. A 1 gigabyte-os ingyenes tárhely akkoriban annyira forradalminak tűnt, hogy sokan azt hitték, csak egy vicc.

Paul Buchheit, a Gmail egyik alkotója szerint a cél az volt, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, ami annyira jó, hogy az emberek ne higgyék el, hogy valódi. A Gmail megváltoztatta az emberek elképzeléseit arról, hogy milyen alkalmazások lehetségesek egy webböngészőben. Larry Page, a Google egyik alapítója és az április elsejei ötlet kiagyalója, úgy promózta a szolgáltatást, hogy a törlés gombot nem tartotta alapfunkciónak, mivel a hatalmas tárhely miatt nem volt rá szükség.

A Gmail kezdetben korlátozott hozzáféréssel indult, mindössze tízezer embernek adtak hozzáférést, ami miatt a meghívókért több száz dolláros áron is adtak-vevettek. Ma már egy ingyenes Gmail-fiók 15 gigabyte tárhellyel rendelkezik, de ez gyakran gyorsan betelik, különösen mivel a Google Drive és a Google Photos is ezt a tárhelyet használja, így sokan választják a havi díjas bővítést.