Magyar űrhajósjelölteket készít fel a Wizz Air

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a magyar kutatóűrhajósok egy különleges kiképzési programon vettek részt a Wizz Air légitársaságnál.

A program során a résztvevők kombinált elméleti és szimulációs képzésen sajátíthatták el a pilóták által használt kritikus módszereket és eszközöket, valamint gyakorolhatták a biztonságos és hatékony kommunikációs és döntéshozási protokollokat. Az űrhajósok egy Airbus A320-as utasszállító gép szimulátorát használva különböző váratlan feladatokat, vészhelyzeteket és kommunikációs kihívásokat kellett megoldaniuk.

A képzés célja az volt, hogy az űrhajósok olyan készségeket sajátítsanak el, amelyek a Földön és az űrben egyaránt nélkülözhetetlenek a biztonságos működéshez. A résztvevők korábbi pilótaképzésüknek köszönhetően jól alkalmazkodtak a terhelt környezethez, amelyet az utasszállító repülőgép irányítása és a vizuális közlekedési minták követése jelentett.

A HUNOR program keretében Kapu Tibor az a személy, akit Magyarország a világűrbe készül küldeni, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lett.