Börtönbe került a bántalmazó férj, aki esküvőjén híressé vált

Keir és Grace Johnston esküvője 2015-ben vált világhírűvé, nem a boldog pillanatok, hanem egy optikai csalódást okozó ruha miatt, amelyet a férfi anyósa viselt. Azonban a házasság sötét oldala is hamar napvilágra került, amikor kiderült, hogy Keir Johnston súlyos családon belüli erőszakot követett el felesége ellen.

Az interneten nagy vitát kiváltó ruha, amelyet sokan fekete-kék helyett szürke/fehér-aranyszínűnek láttak, csak a házasság kezdeti időszakának egyik emléke maradt. A valóságban a pár kapcsolata sötét fordulatot vett, amikor a 38 éves Keir Johnston közel 11 éven át bántalmazta házastársát, és végül megpróbálta megölni.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Johnston 2019 áprilisa és 2022 márciusa között rendszeresen erőszakoskodott feleségével: a falhoz szorította, fojtogatta, megfenyegette halállal, és késsel hadonászott felé. Többek között megpróbált bejutni a felesége által vezetett járműbe, megütötte őt egy nyitott ablakon keresztül, és erőszakkal kirángatta egy kocsmából. Emellett elszigetelte őt a barátaitól, és ellenőrizte a mozgását és pénzügyeit.

A Sky News beszámolója szerint a glasgow-i bíróság négy és fél év börtönbüntetésre ítélte Johnstont. A bíró részletezte az áldozat érzéseit a fojtogatás alatt, amely során az asszony félt az életétől és azt hitte, hogy a férje meg akarja ölni.

Annak ellenére, hogy a házasság kezdetben jól indult – a pár még Ellen DeGeneres show-jába is meghívást kapott, és jutalmul pénzt és egy grenadai luxusutat is kaptak –, Johnston erőszakos magatartása hamar előtérbe került. A védelem elismerte a tetteit, és azt állította, hogy a szerelem tartotta őket együtt. A bíró megjegyezte, hogy Johnston önként terápiára ment, büntetlen előéletű, és személyiségzavarai vannak, de hangsúlyozta, hogy a férfi veszélyeztette felesége életét. A börtönbüntetés mellett tíz évre el is tiltották a nő közeléből.