Állami pénzből finanszírozott Fidesz-kampány a helyi szinten működő álcivil szervezeteken keresztül

A Fidesz választási sikerének egyik mozgatórugója az országosan és helyi szinten is aktív hálózat, amely jelentős részben állami forrásokból, például a Városi Civil Alap támogatásaiból működik.

A CÖF, egy állami támogatásokból gazdálkodó, kormánypárti irányítás alatt álló szervezet jól ismert, de kevesen tudják, hogy az ország számos pontján találhatók hasonló, kisebb álcivil szervezetek, amelyek a Fidesz helyi kampányait támogatják közpénzből. A Városi Civil Alapot eredetileg a Norvég Alap helyettesítésére hozták létre, de a legnagyobb támogatásokat gyakran olyan szervezetek nyerik el, amelyek kormánypárti politikusokhoz köthetők.

A választási kampány során a Városi Civil Alapon keresztül támogatott szervezetek aktívan részt vettek a fideszes jelöltek kampányában, például Hatvanban megafonos akciókat szerveztek, Újbudán pedig ajándékokat osztogattak a polgármesterjelölttel együtt. Egyes szervezetek, amelyek hivatalosan is jelölteket indítottak, szintén állami pénzt kaptak, ami a Bethlen Alapról szóló törvény szerint tiltott, de egy jogi kiskapu révén mégis megvalósulhatott.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a hatalom szándékosan tervezte meg a kampányok pénzügyi hátterét szabályozó törvényeket úgy, hogy azok gyakorlatilag semmit sem tiltanak, így a helyi szintű hátország megerősítésére is lehetőség nyílik állami források felhasználásával.

Az idei választások előtt is aktivizálódott a Fidesz álcivil hálózata. Diósdon például egy olyan szervezet indította a kormánypárti jelöltet, amely több forrásból is kapott állami támogatást. Újbudán egy civilszervezet-hálózat épült ki, amely a Városi Civil Alaptól és EU-s forrásokból is pénzhez jutott, valamint Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájának köszönhetően is. Egy pesti sportegyesület drasztikus profilváltás után jelentős támogatást nyert, és az egyesület új elnöke a kormánypártok jelöltjeként indul a választáson. Továbbá, frissen alapított, korábban inaktív, de fideszes és fidelitasos vezetésű ifjúsági szervezetek is milliós támogatást kaptak a Városi Civil Alapból.

Zubor Zalán