A tanulás és a szimpátia kapcsolata: Könnyebben tanulunk a kedvelt emberektől

Egy friss kutatás rávilágított, hogy a kognitív elfogultság milyen mértékben befolyásolja a tanulási folyamatokat és a memóriát, különösen azokat az információkat illetően, amelyeket kedvelt személyektől kapunk.

Inês Bramão, a Lund Egyetem pszichológusa és a Communications Psychology szaklapban megjelent tanulmány társszerzője szerint már korábban is ismert volt, hogy az emberek elfogultak, de kutatásuk célja az volt, hogy feltárják ennek az elfogultságnak az alapvető mechanizmusait. Bramão elmondása szerint nagyobb valószínűséggel bővítjük ismereteinket azokkal az információkkal, amelyeket kedvelt emberektől kapunk, és ez az elfogultság hozzájárulhat az erősen polarizált nézetek kialakulásához.

A kutatás során a résztvevők először véletlenszerűen választottak ki szimpatikus és antipatikus arcokat, majd ezekhez képzeletbeli személyiségeket rendeltek. Ezt követően a résztvevőknek tárgyakat mutattak be a kiválasztott személyiségek által, és később feladatuk volt összekapcsolni a tárgyakat a hozzájuk tartozó háttérrel, az arcok nélkül. A kutatás eredményei szerint a résztvevők jobban teljesítettek, amikor olyan tárgyat kellett a háttérrel összekapcsolniuk, amelyet egy általuk kedvelt személy mutatott be.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezek a megfigyelések segíthetnek megérteni, hogy az emberek véleménye hogyan válik erősen polarizálttá és szélsőségessé. Ha a megértésünket elsősorban azoktól az információktól alapozzuk meg, amelyeket korlátozott számú, általunk szimpatikusnak ítélt személyektől szerezzük, akkor ezek a nézetek megkérdőjelezhetetlenekké válhatnak.

(Forrás: Scientific American)