Marad a VAR a Premier League-ben

A Premier League klubjai döntöttek: a Videobíró Rendszer (VAR) marad, de a technológia finomítására és a teljesítmény javítására tettek ígéretet.

A Premier League csapatai szinte egyhangúlag, 19-1 arányban szavaztak a VAR megtartása mellett, és elkötelezték magukat amellett, hogy a játék és a szurkolók érdekében javítani fogják a rendszer működését. A Wolverhampton Wanderers által kezdeményezett, a VAR eltörlését célzó javaslatot a klubok elutasították, ehelyett a liga több javítást is tervez.

A liga hat különböző területet azonosított, ahol a VAR teljesítményének javítását szeretnék elérni, különösen tekintettel arra, hogy a szezon során a döntések késedelme jelentősen, több mint 50 százalékkal nőtt. Az egyik legfontosabb bejelentett intézkedés a félautomata lesállás-technológia (semi-automated offside technology) októberi bevezetése, amelynek segítségével csökkenhetnek a mérkőzéseket zavaró késedelmek.

A liga továbbá ígéretet tett egy kommunikációs kampány indítására, amelynek célja, hogy a szurkolók és érdekelt felek jobban megértsék a VAR célját és használatát. A Wolverhampton Wanderers csalódottságát fejezte ki a szavazás eredménye miatt, de elismerik, hogy a Premier League komolyan veszi a klubok és a szurkolók aggodalmait, és a javasolt fejlesztések kulcsfontosságúak lehetnek a játék integritása és a szurkolói élmény javítása szempontjából.

Végül, a liga reményei szerint a nagyképernyős visszajátszások kínálata is bővülni fog, így minden VAR-beavatkozás láthatóvá válik majd a szurkolók számára.