Uszód önkormányzata betiltotta a jet-ski használatát a Duna-parton

A Bács-Kiskun megyei Uszód önkormányzata bejelentette, hogy a település által bérelt dunai partszakaszon mostantól tilos a jet-ski használat. A döntés hátterében a gyerekek biztonsága és a hangzavar áll.

Az uszódi önkormányzat a közösségi médián keresztül tájékoztatta a lakosságot a jet-ski használatának tilalmáról. A település vezetése szerint a vízi járművek zavarják az emberek pihenését, veszélyeztetik a gyerekek biztonságát, és a zajukkal megzavarják a falu csendes életét. A közleményt a 24.hu hírportál is megosztotta Facebook-oldalán.

A tilalom bevezetésével az önkormányzat célja, hogy biztosítsa az uszódi lakosok nyugodt és kultúrált pihenését a Duna-parton. A Duna-parti nyugalomra azonban nem csak a jet-ski használat veszélyezteti, hanem a természeti viszonyok is. A Duna vízszintje annyira megemelkedett a napokban, hogy az áradás miatt le kellett zárni a rakpartot, és a Műszaki Egyetem főépületét is lezárták. Ez az áradás érinti a kulturális eseményeket is, például Pintér Béla és Társulata hétvégi előadásait, amelyeket a Szkéné Színházban terveztek 2024 június 7-8-9-re, de az előadásokat a helyzet miatt nem lehet megtartani.

Az érintett előadások jegyvásárlói számára több lehetőség is kínálkozik: a megvásárolt jegyek átválthatók bármely más júniusi előadásra a szabad helyek függvényében, amennyiben hasonló árkategóriába esik, átválthatók a következő, 2024/2025-ös évadra szóló ajándékutalványra, vagy visszaválthatók. Az átváltási, visszaváltási szándékot június 10. hétfőig kell jelezni.