Juhé, itt a nyár! Ismerje meg a légkondicionálás leggyakoribb tévhiteit

A nyári hőségben egyre többen fordulnak a légkondicionáló berendezések felé Magyarországon, de számos tévhit él a köztudatban a klímák használatával kapcsolatban. Az LG összegyűjtötte és megcáfolta a legelterjedtebb városi legendákat, hogy segítse az optimális és egészséges klímahasználatot.

A meteorológiai nyár beköszöntével sokan már előkészítették a légkondicionáló távirányítójukat, ám a klímák használatát még mindig számos tévhit akadályozza. Az alábbiakban a leggyakoribb mítoszokat és cáfolataikat ismertetjük.

Az első tévhit szerint a klíma gyorsabban hűt, ha alacsonyra állítjuk a hőfokot. Valójában a hűtés intenzitása nem függ attól, hogy mennyire tekertük le a hőmérsékletet. Ha például 24 fok helyett 16-ot állítunk be, a berendezés csak hosszabb ideig fog működni, hogy elérje az alacsonyabb hőmérsékletet. A gyorsabb hűtéshez a ventilátor magasabb fokozatának használata javasolt, és célszerű elkerülni a helyiség hőmérsékletének túlzott kilengését is.

A második tévhit szerint a klíma használata árt az egészségünknek. Ez nem feltétlenül igaz, hiszen a megfelelő használattal elkerülhetők a légúti betegségek. Javasolt a benti hőmérsékletet a kintihez viszonyítva beállítani, úgy, hogy ne legyen 8-10 foknál nagyobb a különbség. A beltéri egység szűrőrendszerei tisztábbá teszik a levegőt, eltávolítva az allergéneket és kórokozókat, de a karbantartás elengedhetetlen a baktériumok és gombák elszaporodásának megelőzésére.

A harmadik tévhit szerint a légkondi tisztán tartja saját magát. Valójában rendszeres karbantartást igényel, beleértve a beltéri egység szűrőinek tisztítását vagy cseréjét, valamint a kültéri egység tisztítását is. A karbantartás elmaradása nemcsak az egészségünket, hanem a pénztárcánkat is veszélyezteti, hiszen a rosszabb hatásfok miatt magasabb villanyszámlára számíthatunk, és a gyorsabb elhasználódás miatt magasabb szervizköltségekkel kell számolnunk.

A negyedik tévhit szerint a klíma friss levegőt fúj be a helyiségekbe. Ez azonban nem igaz, mivel a légkondicionálók többsége nem rendelkezik szellőztető funkcióval, csupán a lakás levegőjét keringeti, hűti, fűti, szűri és párátlanítja. Ezért a klíma használata mellett is szükség van a szellőztetésre, különösen a legmelegebb időszakokat elkerülve, kora reggel vagy késő este, lehetőleg kereszthuzattal.