Ted Bundy: Egy sorozatgyilkos utolsó órái

A világ egyik legrettegettebb sorozatgyilkosának, Ted Bundynak a történetét feldolgozó cikksorozatunk legújabb részében a 35 évvel ezelőtt kivégzett férfi utolsó óráit és a róla szóló filmeket vizsgáljuk meg.

Harmincöt évvel ezelőtt, Ted Bundy, aki több mint harminc ember meggyilkolását ismerte be, az utolsó pillanatokig kitartott saját igaza mellett. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb sorozatgyilkosaként a nevét máig emlegetik, és több film is feldolgozta már történetét. Ezek közül kiemelkedik a Zac Efron főszereplésével készült Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című thriller, valamint a Ted Bundy: Egy sorozatgyilkos vallomása (No Man of God), amely Bundy motivációit és személyiségét helyezi középpontba.

Theodore Robert Bundy 1946-ban született, és nehéz családi körülmények között nőtt fel. Elbűvölő megjelenése és intelligenciája révén sokáig elkerülte az igazságszolgáltatást. Gyilkosságai az 1970-es évek elején kezdődtek, és áldozatai többnyire fiatal nők voltak. Bundy 1975-ben került először rendőrkézre, de többször is sikerült megszöknie a börtönből. Végül 1978-ban újra elfogták, és egy évvel később halálra ítélték.

A bíróságon Bundy saját magát védte, ami csak tovább növelte az ügy iránti érdeklődést. A kivégzése előtti napokban bevallotta bűntetteit, bár a valós áldozatainak száma ennél magasabb is lehetett. 1989. január 24-én reggel 7-kor került villamosszékbe.

A Ted Bundy: Egy sorozatgyilkos vallomása (No Man of God) című film a Bundy és az FBI elemzője, Bill Hagmeier közötti beszélgetésekre koncentrál. A film a valóságos beszélgetések átiratai alapján készült, és a két főszereplő, Luke Kirby és Elijah Wood, zseniálisan formálják meg karaktereiket. A film a dialógusok erejére épít, és nem használ flashbackeket a hatás eléréséhez.

A film egy intimebb és talán még borzongatóbb környezetbe helyezi Bundyt, és bemutatja, hogy a gyilkosok nem feltétlenül ismerhetők fel könnyen. Bundy esete azt mutatja, hogy a gyilkosok akár a közöttünk élő, megnyerő személyiségű emberek is lehetnek.

A cikksorozatunk további részeiben más hírhedt sorozatgyilkosok történeteit is feldolgozzuk, mint például a Zodiákus gyilkos vagy a martfűi rém esetét.