Spanyolországban csökkent a munkanélküliség, de a banki szektorban feszültség van

Spanyolországban májusban jelentős mértékben, 2,2 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest, ami 2008 óta a legkedvezőbb májusi adat.

A spanyol munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés szerint májusban a munkanélküliként regisztráltak száma 2,61 millió volt, ami 58 650 fővel kevesebb az előző hónaphoz viszonyítva. Az elemzők által várt 55 400 fős csökkenést meghaladó mértékű javulásról van szó. Éves szinten 131 260 fővel csökkent a munkanélküliek száma.

A pozitív tendencia a gazdaság minden ágazatában érzékelhető volt, különösen a szolgáltató szektorban, ahol 44 467 fővel mérséklődött a munkanélküliek száma.

A fiatalok körében is javult a helyzet; a 25 év alattiak esetében a munkanélküliség 4,79 százalékkal csökkent havi összevetésben.

Ugyanakkor a spanyol gazdaság más területein feszültség tapasztalható, különösen a banki szektorban. A spanyol BBVA kedden kérelmet nyújtott be az Európai Központi Bankhoz, hogy engedélyezze a versenytárs Sabadellre tett több mint 12 milliárd eurós ellenséges felvásárlási ajánlatát. A BBVA hivatalos ajánlatát a Sabadell a múlt hónapban elutasította, ami arra késztette Spanyolország második legnagyobb bankját, hogy ellenséges felvásárlást indítson a negyedik legnagyobb piaci szereplő részvényeinek megszerzésére.

A BBVA 4,83 Sabadell-részvényért egy újonnan kibocsátott részvényt adna, ami 30%-os prémiumot jelentene a részvényeseknek az április 29-i záróárhoz képest, és 6-8 hónap alatt a részvények több mint 50%-át szerezné meg.

A két bank egyesülésével egy több mint 1000 milliárd eurós teljes eszközállománnyal rendelkező bank jönne létre, ami jelentős koncentrációt eredményezne a spanyol bankszektorban, de mégsem előzné meg a legnagyobb spanyol bankot, a Santandert.

A spanyol versenyfelügyelet is közölte, hogy a BBVA engedélyt kért a Sabadell-ügyletre, azonban a spanyol kormány továbbra is ellenzi a tranzakciót, így erősen kétséges, hogy sikerre jut-e a próbálkozás.