Poldi, az észak-kínai leopárdkölyök története

A Szegedi Vadasparkban nevelkedik Poldi, az észak-kínai leopárdkölyök, aki már 2 hónapos, de csak most került a nyilvánosság elé. Az állatkert igazgatója, Veprik Róbert mesélt a kicsi nehéz kezdetéről és jelenlegi állapotáról.

Poldi, a Szegedi Vadaspark apró lakója, nem mindennapi gondoskodásban részesült, miután édesanyja nem foglalkozott vele születése után. Az igazgató, Veprik Róbert elmondta, hogy a kölyök nem kapta meg az első, létfontosságú táplálékot, a föccstejet, ami az immunrendszer megalapozásához szükséges, így az ő életben maradása kérdésessé vált.

A kis leopárd macskatejpótlót és kecsketejet kapott, D-vitamin szükségletét pedig csukamájolajjal pótolták. Az igazgató beszámolója szerint az első szülésnél gyakori, hogy a nagymacskák nem fogadják el utódaikat, ami Poldi esetében is így történt. Az állatkert dolgozói végül úgy döntöttek, hogy a kölyköt el kell választani az anyjától, hogy életben maradjon.

Az állatkert munkatársai vállalták Poldi gondozását, ami 3 óránkénti etetést és az ürítésre való ingerlést is magában foglalta. A kölyöknek folyamatosan biztosítani kellett a megfelelő hőmérsékletet is. Veprik Róbert irodájában alakítottak ki számára egy helyet, ahol folyamatosan emberek között lehetett. A kölyök már az új helyén van, és csütörtöktől a nagyközönség is megtekintheti.

Poldi, aki már húst is eszik, egyre jobban fejlődik, hallása és látása is javul. Az igazgató szerint a leopárdkölyök már most igazi kis vadóc, és egyre durvábban játszik, ami azt jelzi, hogy nem lehet már sokáig szeretgetni.

Az észak-kínai leopárdot egy európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják, és terveik szerint 1-2 hónap múlva megpróbálják visszaszoktatni Poldit a szüleihez, hátha együtt élhetnek, amíg a program részeként nem helyezik át egy másik állatkertbe.