Orbán Viktor 5 millió dolgozót vizionál 10 év múlva Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök szerint tíz év múlva ötmillió ember fog dolgozni Magyarországon, amit a „béke forgatókönyve” alapján tart lehetségesnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lapjának adott interjúban beszélt erről, és megjegyezte, hogy a munkaerőtartalék mérete jelenleg körülbelül 300 ezer fő.

A G7 elemzése szerint azonban kérdéses, hogy a miniszterelnök által vázolt cél megvalósítható-e a jelenlegi statisztikák és tendenciák fényében. Felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar népesség elöregedése és csökkenése miatt valószínűleg csak a vendégmunkások bevonásával érhető el az ötmillió foglalkoztatott.

A KSH adatai szerint áprilisban 4 millió 749 ezer foglalkoztatottat tartottak nyilván a 15-74 éves korosztályban, és 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. Ez alapján a G7 szerint az ötmillió foglalkoztatott eléréséhez a tartalék jelentős részének be kellene lépnie a munkaerőpiacra.

A portál megjegyezte, hogy a külföldi munkavállalók bevonásával növelhető a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egy hete 121 ezer külföldi és 4,7 millió magyar munkavállalóról beszélt. A kormány jelenleg kvótarendszerrel korlátozza a vendégmunkások alkalmazását, de a számuk dinamikusan nőtt a közelmúltban.

Az interjúból nem vált egyértelművé, hogy Orbán Viktor a vendégmunkásokat is beleérti-e a tervezett ötmillió foglalkoztatottba, vagy anélkül kívánja elérni ezt a számot. Mindeközben a miniszterelnök aktív részt vállal a politikai életben is, hiszen a Fidesz szombati, "Egymillió Találkozás Napja" elnevezésű kampányhajrájában is részt fog venni, ahol ötvenezer aktivista segítségével egyetlen nap alatt egymillió választót keresnek fel személyesen. Orbán Viktor a Dabason tett látogatása során hangsúlyozta, hogy a győzelemért egy utolsó, nagy erőfeszítésre van szükség, és a mozgósításban személyesen is részt fog venni, mivel a tét, ahogy fogalmazott: "háború vagy béke". A kampányeseményen Orbán Viktor meghirdette a „valaha volt legnagyobb kampányhajrát”, amely a vasárnapi választás előtti 24 órában kerül megrendezésre, és amely során a Fidesz ötvenezer aktivistája egyetlen nap alatt egymillió embert próbál meg személyesen a választásra buzdítani. A Békemeneten elhangzott beszédében Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje”.

A miniszterelnök az Indexnek adott nyilatkozatában nagyarányú győzelemre számít a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választásokon. Orbán Viktor naponta több helyszínen is kampánygyűlést tart, hogy lelkesítse híveit a vasárnapi szavazás előtt, és Dabason tartott fórumán is megerősítette, hogy a Fidesz elnökeként aktívan részt vesz a választási mozgósításban.

A Fidesz kampányát a TV2 hírműsora is támogatja, ahol a Facebookon keresztül hirdetések formájában terjesztenek egy videót. A videóban egy férfi beszél arról, hogy egy ismerősét hogy vitték el a háborúba, ahol azonnal fegyvert kapott és sajnos meghalt. A videóban a "HÁBORÚ" és "BÉKE" feliratok váltakoznak, és a "Te döntesz!" felhívás is megjelenik. A Meta hirdetési adatai szerint a videót többféle változatban, 6-25 ezer forintos költséggel, több mint egymillió célközönségnek promótálják, bár egyik változatot a Facebook törölte a hirdetési alapelveknek való meg nem felelés miatt. A TV2 Tények Extra műsora hat különböző videót futtat, darabonként 8-30 ezer forint közötti összegért, amelyek a Fidesz választási kampányának narratívájához illeszkednek, és a Tények Extra Facebook-oldalán is elérhetőek.