Novak Djokovics térdsérülés miatt műtétre szorul, kihagyja Wimbledont

Novak Djokovicsot megműtötték térdsérülése miatt, és emiatt biztosan nem léphet pályára a közelgő wimbledoni tenisztornán. A szerb teniszező jelenlegi állapota szerint kérdéses, hogy részt vehet-e a párizsi olimpián.

A szerb teniszező, Novak Djokovics térdsérülése miatt műtéti beavatkozásra szorult, amelyet szerdán reggel hajtottak végre Párizsban. Djokovics, aki a Roland Garros címvédője volt, szerda délután lépett vissza a versenytől, miután jobb térdében részleges szalagszakadást és mediális meniszkusz sérülést diagnosztizáltak. A világelső pozícióját jövő hétfőtől elveszítő teniszező a salakos Grand Slam-torna legutóbbi két fordulójában több mint kilenc órát töltött a pályán, ami túlterhelést okozott a térde számára.

A műtét következtében Djokovics nem tud részt venni a Wimbledonban, és jelenleg még bizonytalan, hogy felépülése lehetővé teszi-e számára az olimpiai részvételt. A 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes játékos állapotáról a következő napokban várhatóan több információ lát napvilágot. A műtét után várhatóan három hétig nem léphet pályára.

Djokovics már a hétfői mérkőzésén, amelyet Francisco Cerundolo ellen játszott, súlyos térdfájdalmakkal küzdött, és fájdalomcsillapítók segítségével próbálta enyhíteni a kellemetlenségeket. A keddi MRI vizsgálat során derült fény a jobb térdében lévő részleges szalagszakadásra és mediális meniszkusz sérülésre, de egyelőre nem ismert, hogy a 37 éves sportolónak mennyi időre van szüksége a teljes felépüléshez.

Djokovics a Roland Garroson címvédőként veszített 1600 világranglista pontot, ami a világelsőségének elvesztését jelenti a következő héttől. A világranglista élére Jannik Sinner kerül, aki még versenyben van a French Openen, és pályafutása során először foglalhatja el ezt a pozíciót. Djokovics további pontvesztéssel számolhat, mivel Wimbledonban sem tudja megvédeni a tavalyi döntőben szerzett pontjait, így a füves pályás Grand Slam-torna után várhatóan a világranglista negyedik vagy ötödik helyére esik vissza.

Djokovicról köztudott, hogy ódzkodik a műtétektől, 2018-ban például két év hezitálás után döntött úgy, hogy megműtteti a könyökét. Az olimpiai arany azonban még hiányzik a gyűjteményéből, ami további motivációt jelenthet számára a gyors felépülésre. Az év elején bejelentette, hogy idei legfontosabb célja a Grand Slamek mellett az olimpiai aranyérem, amely még hiányzik a gyűjteményéből – 2008-ban bronzérmes volt Pekingben.