A német hatóságok és a nemzetközi közösség kihívásai a foci-Eb biztosításában

A 14-én kezdődő Európa-bajnokság óriási biztonsági kihívások elé állítja a német hatóságokat, akik a nemzetközi közösség segítségét is igénybe veszik a szurkolók millióinak védelme érdekében.

Három évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tornán a biztonság garantálása a helyi hatóságok feladata volt, akik többek között Magyarországon is terrorelhárítási intézkedéseket hajtottak végre. Most Németországban tíz városban kell hasonló feladatokat megoldani, a nemzetközi konfliktusok miatt pedig fokozottabb készültségre van szükség.

A biztonsági erőknek, köztük a 22 ezer szövetségi rendőrnek, közel 2,7 millió stadionban tartózkodó és körülbelül 12 millió szurkolói zónába látogató drukker, valamint a 24 résztvevő csapat védelmét kell biztosítaniuk. A legnagyobb veszélyforrások a terroristák, az erőszakos huligánok, az utazó bűnözők és a tolvajok.

A feladat nagysága miatt nemzetközi segítséget is kértek, így az Eb-re kijutott országokból érkező biztonsági szakemberek, az UEFA és az Europol munkatársai is részt vesznek a biztonsági intézkedésekben. Ők a Neussban felállított Nemzetközi Rendőri Együttműködési Központban (IPCC) dolgoznak majd, ahol a résztvevő országok szurkolóinak ismeretében segítik a feladatokat.

Az IPCC-ben dolgozó külföldi szakemberek száma az adott ország szurkolóinak számától és viselkedésétől függ. Az angol biztonsági szakértők száma például várhatóan magasabb lesz, mint a svájciaké.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere szerint az elvi veszély jelentős, és minden lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy az ne váljon valósággá. Marco Buschmann német igazságügyi miniszter is megerősítette, hogy a veszélyekre a közelmúlt terrorcselekményei is figyelmeztetnek, és hangsúlyozta, hogy soha nem lehet teljes biztonságot garantálni.

A biztonság fokozása érdekében ideiglenes határellenőrzéseket állítottak vissza Németország minden határszakaszán, amelyeket már tavaly ősszel elkezdtek és most meghosszabbítottak. Buschmann szerint ezeknek pozitív hatásai vannak, különösen a csempészet elleni védelemben.

A közlekedési csomópontokon, mint a vasútállomásokon és repülőtereken is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és a csapatok szálláshelyeit is fokozottan őrzik. Az ukrán csapat védelmére külön extra intézkedéseket vezettek be.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is jelezte, hogy folyamatosan egyeztetnek az UEFA-val és a német hatóságokkal a biztonság kérdésében.

A stadionokba történő beléptetés három szakaszban történik, hogy megakadályozzák a veszélyes eszközök bevitelét és az illetéktelenek bejutását. A szakértők szerint azonban nem a stadionok, hanem a puha célpontok, mint a szurkolói zónák és turistalátványosságok jelentik a legnagyobb veszélyt.

: (al-Dzsazíra, Infostart, AFP)