Negyven év után újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye

Immár emlékműként, a régi helyén, megújult formában állította fel a miskolci önkormányzat civil összefogással és vállalkozói segítséggel a város egyik legikonikusabb építményét, a Villanyrendőrt.

A szerdai átadón Veres Pál polgármester hangsúlyozta, hogy Miskolc számára kiemelten fontos az identitás és a történelem megőrzése, ezért is jelentős a hagyományok és emlékek éltetése. Az eredeti Villanyrendőrt már több mint negyven éve bontották le, de a visszaállítás gondolata nem halt ki: tíz évvel ezelőtt helyi civilek, lokálpatrióták és várostörténettel foglalkozók kezdeményezték újraépítését. Az ötlet hosszú ideig csak ötlet maradt, de az elmúlt években vállalkozók léptek az önkormányzat elé azzal az ajánlattal, hogy anyagilag hozzájárulnak a projekt megvalósításához.

Az önkormányzat reméli, hogy a Villanyrendőr erősíti Miskolc identitását, és a helyiek és a turisták számára is találkozási pontként szolgálhat. Szopkó Tibor momentumos alpolgármester szerint Miskolc az ország legerősebb identitásával rendelkezik, ami részben a történelmi példákból fakad. Szunyogh László főépítész hozzátette, hogy a múltat úgy kell használni, hogy lehessen belőle építkezni.

Szántó István, a kezdeményezők egyike, a Villanyrendőr jelentőségét emelte ki: szerinte az emlékmű, a Mancs-szoborral és a Szinva teraszon található Miskolci lányok szoborcsoporttal együtt egy vonzó turisztikai egységet hoz létre a környéken.