27 éve nem volt ilyen fiatal női elődöntős a Roland Garroson

Az orosz Mirra Andrejeva meglepetésre három játszmában búcsúztatta a második helyen kiemelt fehérorosz Arina Szabalenkát a francia nyílt teniszbajnokság szerdai női negyeddöntőjében.

Az első szettben mindkét játékos nehezen lendült bele a mérkőzésbe, sok hibával játszottak, és három-három brék is történt, így végül rövidítésben döntöttek, amit 7-5-re Szabalenka nyert meg, 62 perc alatt előnyt szerezve. A második felvonásban is gyenge adogatójátékokkal indultak, de Andrejeva a hajrában, 5:4-nél a második szettlabdáját kihasználva brékelte riválisát, és így háromnegyed óra alatt egyenlített. A döntő játszmában, 2:2-nél Szabalenka nullára elvette Andrejeva adogatását, de ez nem javította a játékát, sőt, a 17 éves orosz játékos, aki pályafutása során először jutott a legjobb nyolc közé egy Grand Slam-tornán, sokkal jobban hajrázott, és egy brékkel zárta le a két és fél órás csatát.

Andrejeva ezzel 1997 óta a legfiatalabb játékos lett, aki elődöntőt játszhat a párizsi salakpályás Grand Slam-tornán. Akkor Martina Hingis, mindössze 16 évesen került a négy közé, de a döntőben alulmaradt Iva Majoli ellen. Andrejeva a döntőbe jutásért az olasz Jasmine Paolinivel mérkőzik meg, aki szintén három szettben győzte le a negyedik helyen kiemelt kazah Jelena Ribakinát.

Paolini az első szettet két brékkel nyerte meg, de a másodikban több hibát vétett, így Ribakina egyenlíteni tudott. A döntő szettben az első négy játékban egyikük sem tudta hozni az adogatását, de az olasz hamarabb nyugodott meg, és 4:4-nél ismét brékelt, amivel 2 óra 5 perc alatt lezárta a mérkőzést, és így Andrejevához hasonlóan ő is először jutott be egy Grand Slam-verseny elődöntőjébe.

Negyeddöntő eredmények:

Nők:

Mirra Andrejeva (orosz) – Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) 6:7 (5-7), 6:4, 6:4

Jasmine Paolini (olasz, 12.) – Jelena Ribakina (kazah, 4.) 6:2, 4:6, 6:4