Kormányközeli cégek együttműködése a közbeszerzéseken

Újabb állami tendert nyert a Mészáros M1 csoport egyik tagja, ezúttal a Magyar Közút Zrt. félmilliárdos közbeszerzési eljárását, ráadásul a Mercarius Flottakezelő Kft.-vel közösen. Ez a gyakorlat nem új, hiszen az elmúlt években már négyszer nyertek együtt, többek között egy 10 milliárdos megbízást is. A Porsche Hungária is érintett volt korábban, először mint versenytárs, majd később mint beszállító.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiírt keretszerződés a Mészáros M1 Járműparkkezelő Zrt. és a Mercarius Flottakezelő Kft. számára 899 db személy- és kistehergépjármű karbantartását és javítását foglalja magában 12+12 hónapra, nettó 480 millió forint értékben.

A Mészáros M1 és a Mercarius korábban is részt vettek közbeszerzéseken, ahol felváltva nyertek el nettó 37,8 milliárd forint értékű megbízásokat. A verseny tisztaságát illetően felmerül a kérdés, hogy a cégek előre egyeztetnek-e az árakról vagy a tender kimeneteléről.

A flottatenderek vizsgálata során a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. is felbukkant, amely a legolcsóbb ajánlatot adta egy közbeszerzési eljárásra, de kizárták őket egy hiánypótlás elmulasztása miatt. Később a Porsche budaörsi telephelyén a Magyar Közút logójával ellátott autókat találtak, amelyeket a Porsche nem közvetlenül, hanem egy másik cégnek szállított le, amely valószínűleg a Mészáros M1 volt.

A Mercarius és a Mészáros M1 több állami cég tenderein is részt vett, ahol felváltva nyertek, vagy együtt indultak. Az érintett cégek közül a Mészáros M1, a Mercarius és a Porsche Lízing nem reagáltak a megkeresésekre.

A Mercarius mögött a MOL-csoporthoz köthető tőkealapok is megjelentek, mint az Enter Tomorrow Kockázati Tőkealap és a Voyager Magántőkealap Voyager ONE Részalapja, amelyeket a MOL Vagyonkezelő tulajdonában lévő Lead Ventures kezel.

A Mészáros M1 Autókereskedő Kft. 2016-ban alakult, és a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. és az MKB tőkealap tulajdonában van, amelyek Mészáros Lőrinc érdekeltségei. A cég 2021 óta nyer közbeszerzéseket, és jelentős növekedést mutat a bevételeiben és nyereségében.

Katus Eszter