Magyar bankok rekordnyeresége az év elején

Az év első negyedévében a magyar bankok rekordnyereséget értek el, 499 milliárd forintot, ami a korábbiakhoz képest példátlan, azonban ez az eredmény nem kizárólag a banki tevékenység eredményességét tükrözi. Az MNB adatai szerint a külföldről érkező osztalékbevételek és az extraprofitadó csökkentése is hozzájárult a magas profit realizálásához, miközben a kamateredmény csökkenése nyomást gyakorol a banki jövedelmezőségre.

A Magyar Nemzeti Bank közzétett statisztikái alapján a bankok nyeresége több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, de az osztalékbevételek levonása után a megtérülés már csak átlagosnak mondható a nemzetközi banki benchmarkokhoz képest. Az OTP Bank jelentős osztalékbevételei nélkül a magyarországi nyereség alig haladja meg az MBH Bankét, az Erste és az UniCredit követik őket a profit tekintetében.

A bankok a tavalyi extraprofitadó csökkentésének köszönhetően javították eredményüket, amit az állampapír-portfóliójuk átrendezésével értek el. A kamateredmény csökkenése mellett a díj- és jutalékeredmény növekedése, valamint a működési költségek és a kockázati költségek csökkenése is hozzájárult a nyereség növekedéséhez.

A hitelportfólió minősége továbbra is kiváló, a nem teljesítő hitelek aránya csökkent, és a késedelmes hitelek állománya is alacsony szinten maradt. A mérlegfőösszeg, a hitel- és a betétállomány mérsékelt növekedése azt mutatja, hogy a bankszektor kilábalóban van az elmúlt negyedévek mélypontjából.