Mackenna aranya: A legendás kincskereső western

Az 55 éves "Mackenna aranya" című film a kincskereső western műfajának egyik ikonikus alkotása, amely izgalmas kalandokat és csillagokkal teli szereplőgárdát kínál a nézőknek.

A "Mackenna aranya" egy olyan western, amelyet sokan az Indiana Jones-filmek előfutárának tekintenek, annak ellenére, hogy azok még csak később készültek el. A film egy klasszikus kincskereső történetet mesél el, amely egy rejtett kanyonban található aranyrögök utáni hajszáról szól, amelyet az apacsok titokban tartottak, hogy megőrizzék erejüket és hatalmukat. A legendás kanyont először a spanyol konkvisztádorok keresték, majd később az amerikaiak is, akik "Elveszett Adams" néven emlegették.

A történet középpontjában Mackenna seriff áll, akit Gregory Peck alakít, és akit egy bandita, Colorado hurcol magával élő térképként, mivel ő az egyetlen, aki látta a kanyonhoz vezető térképet. A film további szereplői között olyan neves színészeket találunk, mint Omar Sharif, Camilla Sparv, Ted Cassidy, Telly Savalas és Julie Newmar.

A "Mackenna aranya" egy igazi szuperprodukció volt, amelyet eredetileg Cinerama technológiával terveztek forgatni, de végül hagyományos szélesvásznú képméretben készült el. A filmhez az Amerikai Nyugat legszebb nemzeti parkjai szolgáltatták a hátteret, többek között a Grand Canyon és a Monument Valley. Az összeomló kanyon jelenetéhez a filmesek egy életveszélyessé nyilvánított kanyont vásároltak meg és robbantottak fel.

A zenét Quincy Jones szerezte, a főcímdalt José Feliciano énekelte. Bár a kritikusok nem fogadták túl jól a filmet, és Amerikában nem aratott sikert, a Szovjetunióban és Indiában óriási népszerűségre tett szert, világszerte több mint 40 millió dollárt hozva a készítőknek.