A repülőjegyárak drágulásának vége

Megállhat a repülőjegyárak további drágulása, különösen a turistaosztály esetében, a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség vezetőinek nyilatkozatai szerint.

A Bloomberg jelentése alapján a Covid-járványt követően tapasztalt emelkedés után megállt a repülőjegyárak növekedése, és a jövőben akár csökkenés is várható a turistaosztályon. Az iparági vezetők, akik a héten Dubajban gyűltek össze a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség éves ülésén, több tényezőt is megemlítettek, amelyek befolyásolhatják a légiközlekedést. Egyrészt a kereslet gyengélkedik az Egyesült Királyságban, másrészt a gazdasági bizonytalanság és az Európában esedékes választások is nyomást gyakorolnak a fogyasztók utazási költéseire.

A Virgin Atlantic vezetője szerint a brit piacon, különösen a turistaosztályon, a kereslet nem annyira erőteljes, de a nyár összességében még mindig erős lehet. Michael O’Leary, a Ryanair vezetője már a múlt hónapban figyelmeztette befektetőit az árak mérséklődésére. Ő és más cégvezetők is úgy vélik, hogy a jegyárak stagnálhatnak a nyáron, annak ellenére, hogy a repülőgépek kínálatában szűkösség van, részben a Boeing problémái miatt, ami normális esetben növelné az árakat. A United Airlines vezetője szerint a piac stabil, a kereslet kitart, de nem emelkedik, míg az Emirates elnöke arra számít, hogy a nyári kereslet ellenére az árak egyensúlyban maradnak.

A Cirium légiközlekedési tanácsadócég adatai is megerősítik ezt a trendet: az Európán belüli jegyárak stabilak maradtak, míg a transzatlanti járatok árai csökkentek, ami a piacra belépő több szereplőnek köszönhető. Az elemzők szerint a kapacitások visszatérésével a jegyárak tovább csökkenhetnek.