Eger választókerületeinek átrajzolása a Fidesz érdekei szerint

Egy kiszivárgott hangfelvétel alapján egri Fidesz-politikusok tárgyaltak a választókerületek újrarajzolásáról, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessék el a kormánypárt jelöltjei.

Egerben a Fideszhez köthető politikusok, köztük Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, Habis László volt polgármester és Szabó Róbert megyei közgyűlési alelnök, egy hangfelvételen arról eszmecseréltek, hogyan lehetne a választókerületeket úgy átrajzolni, hogy az a Fidesz számára a legkedvezőbb legyen. A Partizán által megszerzett felvételen a politikusok több lehetséges megközelítést is megvitattak, beleértve a kormánypárti szavazók koncentrálását és a biztosan vesztes területekre a nem fideszes szavazatok "csatolását".

A felvételen Szabó Róbert hangsúlyozza, hogy a választókerületeket úgy kell "hajlítani", hogy az a Fidesz számára legyen a legfontosabb, és hogy ez a rendszer akár több évre is meghatározhatja a helyi politikai erőviszonyokat. A Fidesz szavazóinak azonosításához a Kubatov-listát használják, amelyről a felvételen is szó esik, és amely pontos tudást nyújt a választók preferenciáiról. A hangfelvételen az is elhangzott, hogy a Fidesz adatbázisában 19 ezer emberről listázták, hogy kötődik-e a párthoz, és ha igen, akkor mennyire szorosan.

A felvételen említett Barta Viktor megyei jegyző a Partizán megkeresésére reagálva elmondta, hogy Szabó Róbert szakmai véleményét kérte ki a kerületek kialakításakor, de nem emlékezett arra, hogy pontosan milyen beszélgetés folyt közöttük.

Az egri városvezetés a kiszivárgott hangfelvétel kapcsán „botrányos módon igyekezett beleavatkozni az önkormányzati választásokba” a fent említett Fidesz-politikusok csoportja, és kijelentette, hogy teljes mértékben elutasítják ezeket a módszereket. A városvezetés szerint az egriek nem vágóhídi barmok, hogy osztályozzák őket, és felhívják a fideszes szavazók figyelmét, hogy mérlegeljék, olyan vezetőt akarnak-e választani, aki biorobotnak, szavazógépnek, birkának nézi őket.

Az egri választókerületek átrajzolására azért került sor 2023-ban, mert a város lakossága 50 ezer fő alá csökkent, ami miatt a korábbi 12 helyett 10 választókerületet kellett kialakítani. Ezek a kerületek döntő jelentőséggel bírnak a város közgyűlésének összetételében, és így közvetetten a polgármester hatalmi pozíciójában is. Az ügyben az ellenzéki szavazókat arra kérik, hogy a jövőben is tiszteljék meg őket a bizalmukkal.