Lehet-e férfi meztelenséget fényképezni szex nélkül?

Jack Pierson fotóművész, akinek munkái jelenleg a londoni Lisson Galériában tekinthetők meg, megosztotta gondolatait a férfi meztelenség ábrázolásáról és a fotózás jelenkori helyzetéről egy interjúban.

Provincetown, egy halászfaluból kialakult művésztelep, Amerika északkeleti partján található, és hosszú ideje menedéket nyújt művészeknek, zenészeknek, queer közösség tagjainak és bohémeknek. Jack Pierson is itt készítette barátja, Billy fotóit, aki egy rendkívül karizmatikus előadóművész. Billy a Garage Dogs nevű zenekar tagja, és rendszeresen tart improvizációs kabaré stílusú előadásokat, ahol ismert rockalbumokat dolgoz fel. Pierson és Billy egy másik előadó műsorában találkoztak először, és azóta barátok.

Jack Pierson szerint a digitális fényképezés lehetővé teszi a részletek olyan mértékű megörökítését, amely az analóg fényképezőgépekkel nem volt elérhető. Karrierje elején lágy fókuszú, túlexponált képeket készített, de a digitális technológiára való váltás után az éles fókusz és részletek megszállottjává vált. Úgy véli, ez újfajta intimitást, vagy akár egyfajta kukkolást tesz lehetővé.

Pierson korábban gyakran ábrázolt férfiakat szexuális kontextusban, de újabb munkáiban igyekszik elkerülni a szexualitást. Úgy érzi, a kultúra fokozódó szexualizációja miatt a téma kevésbé érdekes, és szeretne valami "emelkedettebbet" létrehozni. Nem tartja a fotózást művészetnek, és úgy véli, a fotóknak inkább a könyvekben van a helyük, nem a galériák falain. A galériákban valami olyat kellene nyújtaniuk, ami több, mint amit egy album vagy telefon képes megadni.

Jack Pierson munkái 2024. augusztus 3-ig tekinthetők meg a londoni Lisson Galériában. Az új munkahelyi trendek és a generációs különbségek, mint a csendes vakációzás, amely a Z és Y generáció körében terjed, nem kapcsolódnak közvetlenül Pierson művészetéhez, de érdekes kontextust adnak a mai társadalmi és kulturális változásokhoz, amelyek befolyásolhatják a művészet fogadtatását és értelmezését. Az ilyen jelenségek, mint a csendes vakációzás, amelyet a fiatalabb generációk alkalmaznak a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésére, rávilágíthatnak arra, hogy a társadalom hogyan változik, és ez hogyan tükröződhet a művészetben is.