Ismeri a szakorvosok területeit?

Az egészségügyi ellátás sokszínűségét a különféle szakterületekre specializálódott orvosok garantálják, akik a betegek egészségének javítására törekszenek. Sok esetben nem közvetlenül a megfelelő szakemberhez fordulunk, hanem először háziorvosunkhoz, aki beutalót ad a szükséges szakorvoshoz.

Tudja például, hogy melyik orvos kezeli a szív problémáit, vagy kihez kell fordulni bőrproblémák esetén? Vagy éppen, hogy ki foglalkozik az újszülöttek egészségével? Egy kvíz segítségével tesztelheti tudását a szakorvosok területeiről.

Az altatóorvos, vagyis az aneszteziológus a műtéti beavatkozások során és után felel a fájdalom csillapításáért és a beteg életműködéseinek ellenőrzéséért. A balneológus a gyógyvizek, gyógyfürdők és ásványvizek terápiás alkalmazásával foglalkozik. A bőr, haj és köröm betegségeivel a dermatológus, míg a gyermekek egészségével és betegségeivel a pediáter foglalkozik.

A kardiológus a szív és érrendszer betegségeinek diagnosztizálásáért és kezeléséért felelős. A hormonális zavarok kezelésére az endokrinológus specializálódott. Az emésztőrendszer, azaz a gyomor-bélrendszer betegségeivel a gasztroenterológus foglalkozik.

A daganatos betegségekkel az onkológus, míg a csontok, ízületek és izmok problémáival az ortopéd orvos foglalkozik. A légutak és a tüdő betegségeit a pulmonológus kezeli. A vesék betegségeivel a nefrológus, az újszülöttek ellátásával a neonatológus foglalkozik.

Az emlők betegségeivel és daganatos elváltozásaival a mammológus, az aranyerességgel és a végbél környezetének gyulladásos folyamataival a proktológus foglalkozik. Végül a radiológus a betegségek és belső sérülések diagnosztizálására specializálódott.

Ez a rövid áttekintés segíthet abban, hogy jobban megértsük a szakorvosok fontos szerepét az egészségügyi ellátásban, és tudjuk, melyik szakemberhez forduljunk különböző egészségügyi problémáinkkal.