Testi és lelki kihívások a változókorban

A változókor időszaka több szempontból is megterhelő lehet a nők számára, a felborult hormonháztartás miatt csökkenő ösztrogéntermelés kellemetlen tüneteket, például hüvelyszárazságot okozhat, ami befolyásolhatja a testi-lelki jóllétet és a párkapcsolat minőségét is.

A változókorban a nők élethelyzete jelentősen eltérhet az előző generációkétól, sokan éppen ebben az időszakban érzik teljesedni magukat különböző életterületeken. Van, aki felszabadultabban élvezi az életet és a testiséget, míg mások a változókorral jelentkező intim problémák, mint a hüvelyszárazság miatt lemondanak a szexuális együttlétről. A hüvelyszárazság nem kizárólag a változókorra jellemző, hanem más élethelyzetekben és betegségek kezelése során is előfordulhat.

A menopauza idején minden második nő tapasztal hüvelyszárazságot, de kezelésre csak a nők egy kisebb része kerül. A kezeletlen hüvelyszárazság nemcsak a mindennapokat nehezítheti meg, hanem a csökkent hormonszint a libidót is befolyásolhatja, és a fájdalmas aktustól való félelem is társulhat hozzá. A hüvelyi területen az ösztrogénhiány miatt kevesebb hüvelyváladék termelődik, ami sérülékenyebbé teszi a hüvelyt és kellemetlen érzeteket okozhat.

Több megoldás egy problémára

A hüvelyszárazság kezelésére többféle módszer létezik, a tünetek súlyosságától függően. Enyhébb esetekben a síkosítók használata elegendő lehet, míg tartósabb megoldást a hidratáló, ápoló összetevőket tartalmazó hormonmentes hüvelykúpok és krémek nyújthatnak. A hüvelyszárazság főbb tünetei között szerepel a feszülő, viszkető érzés, égető vizelés, diszkomfort vagy fájdalom közösülés közben, gyakoribb húgyúti fertőzések, sürgető vizelési inger és inkontinencia. A növényi kivonatokat tartalmazó hidratáló kúpok és krémek különösen azok számára ajánlottak, akik hormonmentes megoldást keresnek, vagy akiknél az ösztrogéntartalmú készítmények ellenjavallottak. Ezek a termékek segítenek helyreállítani a hüvelyhám nedvességtartalmát és ellenállóbbá teszik a hüvelyt a fertőzésekkel szemben.

Mit tudunk a hialuronsavról, felhasználásáról, miért segíthet a hüvelyszárazságban is?

A hialuronsav a szépségiparban is népszerű, de a hüvelyszárazság kezelésében is hatékony lehet. A hialuronsav a szervezetben természetesen is előforduló anyag, amely a nedvességmegtartó képességével segíti a bőr és ízületek egészségét, valamint a hüvelyi szövetek regenerációját és nedvességtartalmának növelését. A hialuronsavas kúpok és krémek elősegítik a hüvelyi szövetek gyorsabb regenerációját és a hám rugalmasságának megőrzését. Fontos azonban, hogy csak kifejezetten a hüvely számára kifejlesztett hialuronsavas termékeket használjunk.