Ezt nem akartuk látni: rekordmagasságban a hitelkártya-adósság

Soha nem volt még ilyen magas az egy hitelkártyára jutó adósság Magyarországon: átlagosan 142 ezer forinttal tartoznak a kártyabirtokosok, és a teljes hitelkártya-tartozás 12 éves csúcson van.

Az adósság mértéke jelentősen megnőtt az elmúlt években. A BiztosDöntések.hu elemzése szerint a lakosság hitelkártya-tartozása április végén elérte a 158,5 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent éves szinten. Gergely Péter, a BiztosDöntések szakértője kiemelte, hogy négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán még csak 98 ezer forint volt az egy kártyára jutó átlagos tartozás. Jelenleg ez az összeg kevesebb, mint a harmada a nettó átlagkeresetnek, ami kedvezőbb helyzetet teremt a tartozás rendezéséhez. Tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban, amikor hasonlóan magas volt a hitelkártya-tartozás, az egy kártyára jutó adósság még a nettó átlagkereset közel háromnegyedét tette ki.

A legdrágább hitel

A hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (THM) a hatályos szabályozás szerint elérheti a jegybanki alapkamat plusz 39 százalékát. Ennek alapján a hitelkártyák maximális THM-je június végéig akár 50,5 százalék is lehetett, míg júliusban a csökkent alapkamatnak köszönhetően 46,25 százalékra mérséklődött.

A kamatok csökkenése és a kedvezmények

A hitelkártyák kamatai azonban szerencsére alacsonyabbak a maximális THM-nél, és folyamatosan csökkennek. Áprilisban az időben vissza nem fizetett tartozás után az adósoknak átlagosan 25,3 százalékos éves kamatot számoltak fel a bankok, ami közel 5 százalékponttal kevesebb az előző év augusztusi 30,25 százaléknál. A hitelkártya-tartozás havi kamata továbbra is 2-3 százalék között mozog, és a jövőben sem várható jelentős csökkenés.

A hitelkártyák használata azonban kedvező lehetőséget is kínálhat, ha időben visszafizetjük a tartozást. A bankok többsége különböző kedvezmény programokat kínál a hitelkártyás költésekhez, amelyekkel jelentős megtakarítások érhetők el. Ilyenek például a pontgyűjtő programok, a pénzvisszatérítések vagy a kereskedőknél elérhető egyedi kedvezmények. A vásárlások utáni visszatérítések mértéke akár 5-10 százalék is lehet, míg a kereskedőknél elérhető kedvezmények akár 15-20 százalékig is felkúszhatnak. Gergely Péter szerint érdemes rendszeresen átnézni a banki ajánlatokat, mivel azok folyamatosan változnak.

A tudatos vállalati működés eredménye az ESG jelentés

A vállalatok működésében egyre meghatározóbb tényező az ESG (environmental, social, governance) szempontok figyelembevétele. Az Európai Unió szigorodó keretrendszere mellett a piaci trendek is a fenntarthatósági jelentések növekvő jelentőségét mutatják. A befektetők és a pénzügyi elemzők ezeket a szempontokat elkezdték beépíteni az értékelési modelljükbe, ezáltal általános elvárássá is kezd válni. Az Opus Global Nyrt. például már a jövő évi ESG jelentéshez készül, amelyet még szigorúbb feltételek mentén kell majd összeállítani, és a jelentésüket a cégeknek jövő év elején már auditáltatniuk is kell, ezzel biztosítva a jelentés megbízhatóságát és hitelességét, elkerülve egy esetleges „greenwashingot”.

Az Opus Globalnál már zajlik a munka a jövő évi ESG jelentéshez, amelyet még szigorúbb feltételek mentén kell majd összeállítani. További változás, hogy az idei jelentésüket a cégeknek jövő év elején már auditáltatniuk is kell, ezzel biztosítva a jelentés megbízhatóságát és hitelességét, elkerülve egy esetleges „greenwashingot”. Az Opus Global rövid-közép távú stratégiája kapcsán elmondható, hogy a vállalat célja ESG minősítés szerzése, amely a szakértő szerint több szempontból is előremutató: egyrészt az ESG minősítés olyan mélységet ad a transzparenciának, amivel sokkal inkább meg lehet mutatni egy vállalat addig nem ismert értékeit; másrészt az intézményi befektetőknél már kötelező szempontnak számít, hiszen a minősítés révén sokkal könnyebben tudják értékelni az adott céget. “Ez részvényesi értéket is teremt, hiszen, ha egy vállalat jól működik, az tükröződik az értékelésében is.”