A tökéletes kovászos uborka titkai

Nyáron sokak kedvence a kovászos uborka, amelynek elkészítése nem ördöngösség, ha ismerjük a megfelelő receptet. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el életünk legjobb kovászos uborkáját.

A tökéletes kovászos uborka elkészítéséhez először is alaposan meg kell mosni 3 kg nagyobb uborkát, levágjuk a végeit, majd a két végét keresztben kissé bevágjuk. Egy alaposan kimosott 5 literes üveg aljára egy marék friss kaprot helyezünk, majd szorosan belerakjuk az uborkákat. Fűszerezéshez adjunk hozzá 3-4 gerezd fokhagymát és tormát, majd szórjunk rá 2 evőkanál sót. A sót felöntjük langyos vízzel, és a tetejére helyezünk 1 nagy szelet kenyeret vagy 1 zsemlét. Letakarva, meleg és napos helyen hagyjuk állni. Két nap múlva eltávolítjuk a kenyeret, és a meleg függvényében még 1-2 napig érleljük. Ezután leszűrjük, és hideg helyen tároljuk.

Egy 5 literes üvegbe körülbelül 2,5-3 kiló uborka fér el, ehhez körülbelül 2 liter felöntőlé szükséges. Minden liter vízhez 1 evőkanál sót keverünk, és érdemes a sót langyos vízben feloldani, mielőtt az uborkára öntjük.

A kovászos uborka ízét a fűszerek is meghatározzák. A kapor elengedhetetlen, de a lé finomabb lesz, ha fokhagymát, tormát, mustármagot és borsot is adunk hozzá.

Végül, de nem utolsósorban, a megfelelő uborka kiválasztása is fontos a sikerhez. A legjobb választás a fürtös uborka, különösen a rajnai vagy a pázsi fürtös fajta, amelyek körülbelül 25 mm átmérőjűek, 10-12 cm hosszúak és friss szedésűek. A kígyóuborka nem ajánlott a kovászoláshoz.