Ez a közös a Fradiban, Babitsban és a Déli pályaudvarban

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói által összeállított kutatási projektkiállítás a Kiscelli Múzeumban a Déli pályaudvar hetvenes évekbeli szellemiségét és hangulatát idézi fel. A tárlat, amely 2024 júniusának első hétvégéjén nyílt meg és június 22-ig látogatható, különleges összefüggéseket tár fel a Fradi, Babits Mihály és a Déli pályaudvar között.

A Déli pályaudvar 1973-ban átadott épületegyüttese a korban különlegesnek számított, bár ma már nem feltétlenül a „friss” vagy „elegáns” szavak jutnak eszünkbe róla. Szerdahelyi Laura, a MÁV Tervező Intézet belsőépítész csapatának főtervezője, egyedi koncepcióval állt elő, amely a mai napig megőriz valamit a város hetvenes évekbeli szellemiségéből és hangulatából. A Kiscelli Múzeum, amely a főváros budai oldalának dombjain helyezkedik el, most egy rendhagyó tárlatra vállalkozott, amely a Déli pályaudvarra alapozva mutatja be a korabeli városi életet.

A kiállítás egyik érdekessége a kommunikációs zugok koncepciója, amely Szerdahelyi Laura ötletén alapult. Az aluljárót hőre és időjárásra nem érzékeny, sorozatgyártható zománcpanelekkel burkolták, amelyekre a főtervező különleges falfirkákat, rajzokat és feliratokat tervezett égetni. Ezek a panelek gyerekrajzoktól kezdve dalrészletekig különféle elemeket tartalmaztak, amelyek a hetvenes évek budapesti telefonfülkéinek hangulatát idézték meg.

A METU hallgatói a projektmunkájukban egy korabeli fülkét rekonstruáltak, amely mellett feltüntették a belső „üzenetecskék” eredetét. Így kerültek egymás mellé Babits Mihály Fekete ország című költeményének néhány sora, Janikovszky Éva illusztrációi, különféle szólások és egy Fradi-induló is. A tárlat címe, Laura ideges, egy korabeli firkából származik, és a főtervezőre utal, noha Szerdahelyi Laura nem tűnik lobbanékony természetűnek.

A kiállítás másik része egy interaktív fülke, ahol a látogatók hozzáadhatják saját ötleteiket és üzeneteiket, mintha a hetvenes években kommunikálnának a többi városlakóval. A Laura ideges egyfajta „mini installáció”, amely a Kiscelli Múzeum folyosójának egy részét foglalja el, és a fotók és történetek segítségével mutatja be a kapcsolatokat a hetvenes évek és a jelen között.

A projektkiállítás a TEXTHIBITION dizájnkiállítás és a Vettük, kaptuk, megmutatjuk tárlat között kapott helyet, és a leletmentés kurzus hallgatói Branczik Márta, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének főmuzeológusa segítségével fedezték fel a Déli pályaudvar rejtett részleteit. A METU és a BTM Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum együttműködésének projektjét Eperjesi Ágnes képzőművész, az egyetem oktatója vezette.

A Laura ideges című projektkiállítást 2024. június 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kiscelli Múzeum emeleti folyosóján.