Caramel lányát lecigányozták

Molnár Ferenc Caramel énekes lánya, Szofi egy táborban szembesült először azzal a fájdalmas helyzettel, hogy származása miatt elfogadhatatlan megjegyzést kapott. A gyermekét ért atrocitás mélyen megrázta az énekest, aki a Podpad podcastben és a Probléma Hajóssal és Márkóval műsorban is mesélt az esetről. Egy kisfiú "büdös cigány"-nak nevezte Szofit, aki nem értette, mit jelent ez, és miért mondja ezt egy iskolatársa. Caramel szerint a kisfiú valószínűleg otthon hallotta ezt, és egy ötéves gyerek nem mond ilyet magától.

Caramel és felesége, Szilágyi Szilvi a táborba mentek Szofiért, aki sírva kérdezte, hogy mit jelent az, hogy "büdös cigány", és hogy ez most nagyon rossz dolog-e. Az énekes ekkor kezdett el először beszélgetni a lányával a témáról, elmondva neki, hogy ő roma származású, és sajnos vannak emberek, akik ilyen megjegyzéseket tesznek. Felkészítette Szofit, hogy készüljön fel, mert rá is mondanak majd még ilyet, minden ok nélkül, és hangsúlyozta, hogy ez buta dolog, és ő ne mondjon senkire rosszat, legyen elfogadó.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a gyerekekben keletkező feszültségeket leginkább beszélgetéssel lehet feloldani. A gyerekek még nem rendelkeznek azzal a fékkel, ami koordinálná, mit szabad és mit nem mondani, ez az éretlen személyiségükből fakad. A szakember szerint már egy eset után is fel kell lépni a bántalmazó ellen, de nem szabad katasztrofizálni a helyzetet. Az áldozat személyiségén leginkább akkor hagyhat mély nyomot a bántalmazás, ha huzamosabb ideig és rendszeresen érik atrocitások.

Caramel maga is megtapasztalta a hátrányos megkülönböztetést gyerekkorában, még a saját családján belül is. Nagyapja, aki hegedűművész volt, nem tanította őt zenélni, mert túl barna volt. Az 80-as években a zenei kultúrában az volt elfogadott, hogy aki nem annyira barna, az állhatott ki zenélni. Caramel később nem kérte számon a nagyapján a történteket, mert úgy érezte, hogy a kor szelleme és a nagyapja szándékai ezt indokolták. Az énekes elmondása szerint a nagyapja talán megkímélte őt csalódásoktól, és nem feltétlenül a szeretet vezérelte, amikor rávágott a kezemre a vonóval, hogy "Tűnj el, te túl fekete vagy, mit képzelsz?", de azért lehet, hogy mégis megóvott valamitől, amibe belefuthattam volna.

Caramel arról is beszélt, nem szereti azt a kifejezést, hogy „roma előadó”, de mostanra elfogadta. Sokszor előfordult vele, hogy egyesek nem tartották „elég cigánynak”, mert egyáltalán nem játszik roma zenét. Az első tíz évben gyakran kapta meg a roma közönségtől, hogy csalódottak, mert nem hordoz olyan elemeket a zenéje, ami autentikus vagy cigányos lenne. A többségi társadalomtól is hasonló kritikát kapott, mert ők azt olvasták az újságban, hogy "Caramel, a roma előadó". Nekik sem tetszett, hogy nem volt elég "romás". Mindezek ellenére büszke roma embernek tartja magát, és úgy véli, ha az identitásából kitépnék a romaságát, akkor nagyon fontos darabját veszítené el, ami nélkül nem tudna létezni, és ugyanezt gondolja a magyarságával kapcsolatban is.