A budapesti atlétikai világbajnokság jegybevételei és szervezési költségei

Az atlétikai világbajnokság jegybevételei jelentősen elmaradnak a kiadásoktól, a Budapest 2023 Zrt. csak töredéknyi bevételt könyvelt el, és a jegyeket rendkívül kedvező áron kínálták.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán a kormány a nagy siker képét festette, kiemelve a stadion magas kihasználtságát és a jelentős jegyeladásokat. A 35 ezer férőhelyes létesítmény 95,5 százalékos kihasználtsággal működött, és több mint 400 ezer jegyet értékesítettek.

A rendezvény szervezési költségei azonban magasak voltak: a sajtóban megjelent információk szerint közel 70 milliárd forintba kerültek, amit a Budapest 2023 Zrt. és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) költött el. Az NRÜ nettó 38 milliárd forintot fordított a világbajnokság megrendezésére, míg a Budapest 2023 Zrt. 18,3 milliárd forintot költött el a világbajnokságra.

A Budapest 2023 Zrt. által könyvelt bevételek azonban csak 2,9 milliárd forintot tettek ki, amiből 2,4 milliárd forint származott a jegyeladásokból, a maradék félmilliárd pedig szponzori bevételekből.

A jegyárakat a szervezők szándékosan tartották alacsonyan, hogy a stadionokat nézőkkel teli lehessen látni a tévés közvetítéseken. Nemzetközi viszonylatban is rendkívül kedvező, 8-10 eurós jegyárakat kínáltak, amelyeket a világbajnokság előtti napokban még tovább csökkentettek, így egy nap alatt akár 8-10 ezer jegyet is értékesítettek.

A számítások szerint, ha a 35 ezres stadionban 14 programot rendeztek, és a stadion valóban átlagosan 95,5 százalékos kihasználtsággal működött, akkor összesen majdnem 468 ezer jegyet adhattak el. A jegyekből származó bevétel alapján a belépők átlagosan 5200 forintos áron keltek el.

A Budapest 2023 Zrt. friss cégbeszámolója szerint a cég tavaly 18,3 milliárd forintot költött a világbajnokságra, és a korábbi 61 fő helyett 91-en dolgoztak a cégnél, a bérezésük összesen 1,8 milliárd forintot emésztett fel, azaz a havi bruttó átlagos bér kicsivel több mint egymillió forint volt. A közmédiától átigazolt Németh Balázs vezérigazgató ennél jóval többet keresett, a kiegészítő mellékletben feltüntetett bérköltség alapján a havi bruttó bére közel 2,7 millió forintra jön ki.

: 444.hu : 444.hu ARTICLE END