Az internetfüggőség hatása a fiatalok agyára

Az internetfüggőség jelentős változásokat okozhat a fiatalok agyának működésében, csökkentheti a memória és a döntéshozatalért felelős területek közötti funkcionális összeköttetéseket – állapította meg egy új kutatás, amelyről a The Guardian számolt be.

A tanulmány szerint az internetfüggő kamaszoknál megfigyelhető összeköttetések csökkenése hajlamot eredményezhet a függőségre, viselkedésbeli változásokat idézhet elő, amelyek kapcsolatba hozhatók a mentális egészséggel, a fejlődéssel és a koordinációs képességekkel. Emellett az internetfüggőség hosszú távú következményei között szerepelhetnek a párkapcsolatok fenntartásának nehézségei, a társas tevékenységekben való részvétel csökkenése, valamint evési rendellenességek és alvászavarok is.

Max Chang, a tanulmány társszerzője szerint a serdülőkor a fejlődés meghatározó szakasza, amikor jelentős változások történnek az egyén tudatában és személyiségében. Az agy ebben az életszakaszban különösen érzékeny lehet a kényszeres internethasználatra.

Chang reményei szerint a kutatás hozzájárulhat az internetfüggőség korai jeleinek felismeréséhez, ami lehetővé teszi, hogy az érintett tinédzserek időben segítséget kapjanak. A szakértő hangsúlyozza, hogy a kondíció pszichoterápiával kezelhető, de a megelőzésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyben a szülőknek is jelentős szerepük van.