Az internet hatása egy elszigetelt amazóniai törzs életére

Egy elszigetelt amazóniai törzs, a marubók életében jelentős változásokat hozott az internet megjelenése, amelyet Elon Musk műholdhálózatán keresztül értek el, és gyorsan függőséget okozott a pornográfia és a közösségi média iránt.

A Brazíliában élő, körülbelül 2000 fős marubo törzs tagjai kilenc hónappal ezelőtt csatlakoztak először az internethez, ami megosztottságot okozott közöttük. A The New York Times beszámolója szerint a törzs idősebb tagjai aggódnak a fiatalabb generáció viselkedésének megváltozása miatt. Tsainama Marubo, a törzs egy 73 éves tagja szerint a fiatalok lustává váltak és a "fehér emberek módszereit" tanulják meg, de ő maga nem szeretné, ha elvennék tőlük az internetet. Alfredo Marubo, egy másik törzsbeli, kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a gyors internet elterjedése felülírhatja a törzs hagyományos normáit, és már "agresszívabb szexuális viselkedést" is észlelt a fiatalok körében, valamint a fiatal férfiak pornóvideókat osztanak meg a csoportos chatekben.

A Starlink műholdhálózat, amely 6000 alacsony pályán keringő műholdból áll, antennák segítségével biztosít internetkapcsolatot a világ legeldugottabb részeire is. A marubo törzsnek egy amerikai vállalkozó, Allyson Reneau adományozta az antennákat, hogy gyorsabban tudjanak segítséget hívni vészhelyzetben, például kígyómarás esetén. A törzs szerint ez már életeket is mentett.

Az internet lehetővé tette a törzs tagjai számára, hogy oktatási anyagokat osszanak meg más amazóniai törzsekkel, és kapcsolatot tartson távol élő barátaikkal és családtagjaikkal. A fiatalok számára új lehetőségeket nyitott meg: egyikük a világ bejárásáról álmodik, míg egy másik fogorvos szeretne lenni São Paulóban.

Azonban az internet használatának jelentős hátrányai is vannak. Egyes törzs tagok szerint az internet annyira megváltoztatta a napi rutint, hogy az már a falu működését veszélyezteti. Sok fiatal egész nap a telefonját nyomkodja, helyettük vadászni, halászni és földművelni kellene, hogy legyen mit enniük. Emellett a fiatalok lövöldözős játékokkal töltik az idejüket, sokan internetes csalások áldozataivá válnak, és idegenekkel csevegnek a közösségi médián keresztül.

A törzs vezetői attól tartanak, hogy a történelmük és kultúrájuk, amely szájhagyomány útján terjed, örökre elveszhet az internetfüggőség miatt. Ennek megelőzésére jelentősen korlátozták az internethasználatot: a törzs tagjai csak minden reggel két órán keresztül, este öt órán át, valamint vasárnap egész nap férhetnek hozzá az internethez.