A német válogatott buszozással védi a klímát az Európa-bajnokság alatt, miközben a lakosság terrortámadástól tart

A német labdarúgó-válogatott buszokkal fog közlekedni a hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörében, ezzel is védelmezve a klímát, miközben a német lakosság jelentős része terrortámadástól tart a torna alatt.

A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint Julian Nagelsmann szövetségi kapitány csapata Herzogenaurachban, Nürnberg közelében lesz majd elszállásolva. Innen fogják megtenni az utat Münchenbe, Stuttgartba és Frankfurtba is a csoportmérkőzéseikre. A müncheni nyitómérkőzésre Skócia ellen 200 kilométert utaznak majd, a magyarok elleni stuttgarti találkozóra szintén 200 kilométert, míg a svájciak elleni frankfurti meccsre 210 kilométert tesznek majd meg csapatbusszal.

A válogatott korábban vonattal utazott Blankenhainből Herzogenaurachba, szintén a fenntarthatóság jegyében.

Az Európa-bajnokság helyszíneit a szervezők három különböző térségre osztották, hogy csökkentsék az utazások távolságát és költségeit a csapatok és a szurkolók számára. Ennek értelmében a csoportkörben minden csapat legalább kétszer játszik majd egy adott térségben. Azonban a nemzeti csapatoknak nem kötelező az adott térségben lévő bázisukat választaniuk.

A német lakosság csaknem fele tart terrortámadástól a jövő pénteken rajtoló labdarúgó Európa-bajnokság alatt. Egy reprezentatív felmérés szerint a német lakosság 12 százaléka rendkívül aggasztónak tartja a terrorveszély-helyzetet, míg 35 százalék aggályosnak nevezte az Eb-rendezést biztonsági szempontból. A megkérdezettek 24 százaléka kevésbé tart terrorcselekménytől, 12 százalék egyáltalán nem látja valószínűnek, 16 százalék pedig nem kívánt állást foglalni a témában.

Az Eb során mintegy 2,7 millióan látják majd a meccseket a stadionokban, 12 millióan pedig a szurkolói zónákból figyelik a közvetítéseket.

A németek érdeklődését felmérő vizsgálat szerint a lakosság 27 százalékát egyáltalán nem érdekli a kontinenstorna, 43 százalék kiemelt figyelemmel követi az eseményeket, 28 százalék pedig mérsékelten érdeklődőnek bizonyult.

A tornán a rendező németek a magyar, a skót és a svájci válogatottal szerepelnek egy csoportban. A nyitómérkőzést Németország és Skócia vívja majd egymással június 14-én, péntek este Münchenben.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország