A német autóipar aggodalma Kína potenciális válaszlépése miatt

A német autógyártók aggodalmát kelti fel Kína lehetséges válaszlépése az amerikai és az uniós kereskedelmi konfliktusokra, ami jelentős hatással lehet az ágazatra.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet májusi felmérése szerint csökkent a német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató, ami a kínai válaszlépés következményeként súlyosan érintheti a német autógyártók üzleti eredményeit. Az ifo intézet honlapján közzétett összefoglaló alapján a mutató értéke mínusz 8,6 pontra csökkent az áprilisi mínusz 2,4 pont után.

Oliver Falck, az ifo vezető ágazati szakértője szerint az elektromos autókkal kapcsolatos kereskedelmi konfliktusban egy kínai válaszlépés az Egyesült Államokkal és az EU-val szemben komoly hatással lehet a német autógyártókra. A németországi járműipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor 2022 októbere óta először került negatív tartományba, májusban mínusz 4,7 pontra esett az áprilisi 8,1 pontról.

Az ifo adatai szerint májusra az ágazat vállalatainak üzleti várakozásai alig változtak az előző hónaphoz képest, az indikátor mínusz 12,4 pontra csökkent az előző havi mínusz 12,3 pont után. Falck hozzátette, hogy a német autógyártók és beszállítóik elégedetlenséget éreznek jelenlegi helyzetükkel, és a következő hónapokra vonatkozó várakozásaik is borúlátóak.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a német járműipari vállalatok pesszimizmusa a munkaerő-tervezésben is megmutatkozik, a költségek csökkentése érdekében kevesebb alkalmazottal is beérik a jövőben; a vonatkozó indikátor mínusz 20,2 pontra esett májusban az áprilisi mínusz 14,7 pontról.