A felnőttkori ADHD jelei a munkahelyen

Az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar gyakran fennáll felnőttkorban is kezeletlenül, és Magyarországon a 6–18 éves korosztályban 70 ezerre tehető az ADHD-s gyerekek száma, de a felnőttek körében a diagnosztizált esetek száma nehezen meghatározható, mivel sokan sosem kapnak diagnózist.

Az ADHD egy neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, amelynek vezető tünete a figyelemzavar, és kísérő tünetei közé tartozik a hiperaktivitás, feledékenység, valamint a gyenge impulzuskontroll. Magyar megfelelője a szétszórtság, nyüzsgéssel vagy anélkül. Sok ADHD-s felnőtt sikeres karriert fut be, de a betegség munkahelyi kihívásokat is okozhat, mint például az impulzivitás, a hiperaktivitás és a figyelmetlenség, bár ezek a tünetek egyénenként eltérőek lehetnek. Sean Abraham klinikai szociális munkás szerint minden ADHD-s személy egyedi, és az ADHD tünetei egyénenként eltérőek lehetnek.

Néhány munkahelyi szokás, amely az ADHD-t jelezheti, többek között a tökéletességre való törekvés. Dede O'Shea pszichológus szerint átfedés lehet az ADHD-s emberek és a perfekcionista hajlammal rendelkező alkalmazottak között, mivel az ADHD érinti az agynak azt a részét, amely a figyelem irányításáért felelős, és az ADHD-s embereknél ez a kontrollterület nem működik megfelelően.

A halogatás szintén egy jellemző szokás, amely a felnőttkori ADHD egyik megjelenési formája lehet. Ez a végrehajtó funkciókkal és a feladatok időben történő strukturálásával kapcsolatos nehézségekre vezethető vissza. Az ADHD-s munkavállalók esetében a határidők betartásának képtelensége gyakran a szorongás következménye lehet, és két végletet figyelhetünk meg: egyeseknél a halogatás miatt úgy érzik, hogy „megbénultak”, míg mások a sürgősséget használják motivációként.

Az ADHD-s emberek gyakran késnek a munkából és a megbeszélésekről, ami az úgynevezett „idővakság” következménye lehet, amikor nehezen tudják felmérni, hogy mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak oda, ahová menni akarnak.

Végül, ha a munka túl stresszes, az ADHD-s emberek mentális összeomláshoz vezethetnek, mivel az agyuk prefrontális kérge, amely a figyelmet és az érzelmi reakciókat irányítja, fejletlen lehet. Ez azt jelentheti, hogy a munkahelyen minden váratlan új feladatra vagy kudarcra túlzott reakciókat váltanak ki.