A föld is beleremegett, mikor Spielbergék a partraszállást forgatták

A Ryan közlegény megmentésé című film forgatásának realizmusa érdekében valódi robbanószereket használtak, amelyek hatására a föld is beleremegett.

1944 június 5-én, nyolcvan évvel ezelőtt, Eisenhower tábornok döntött úgy, hogy másnap megindítják a normandiai partraszállást. Az eseményekről kevés felvétel maradt fenn, leginkább Robert Capa haditudósító ikonikus képei alapján ismerhetjük azokat. Steven Spielberg ezeket vette alapul, amikor a Ryan közlegény megmentését forgatta, amelyben Tom Hanks játszotta a főszerepet. A film 1998-as bemutatója óta híres a harcok és a partraszállás káoszának naturalisztikus ábrázolásáról. A több mint húszperces jelenetet az írországi Curracloe Beachen rögzítették.

A gyártásvezető és társproducer, Mark Huffam szerint a strand robbanótöltetei valódiak voltak, amelyek felrobbanásakor a föld is megremeghetett. Spielberg és csapata a valósághű ábrázolásra törekedtek, nem akarták megszépíteni a háborút, hanem úgy akarták bemutatni, ahogy az akkor ott harcoló katonák és férfiak átélték.

A jelenetben mindössze három speciális effektet használtak, a robbanások pedig valóságosak voltak, ami kifejezetten ijesztő látványt és hangorkánt eredményezett. A forgatás során nyolc kamera rögzítette a jeleneteket, beleértve Hanks karakterének érzelmeit, amint bajtársai halálát szemléli a harc közepette. Huffam emlékezett vissza a Spielberggel való együttműködésre is, amely során minden este körülbelül 150 kérdést faxoltak a rendezőnek, aki másnapra mindenre válaszolt.

Spielberg korábban beszélt arról, hogy a veteránok kérésére törekedett a brutalitás hű ábrázolására, hogy ne egy tipikus hollywoodi háborús filmet készítsen, hanem az ő valós történetüket mesélje el. Ezt a küldetést a Ryan közlegény megmentésé után sem hagyta abba, Hanksszel közösen létrehozva minden idők egyik legjobb második világháborús sorozatát, Az elit alakulatot, amelyet további minisorozatok követtek.

A normandiai partraszállás 80. évfordulójának megemlékezése során III. Károly király és Kamilla királyné is részt vettek egy dél-angliai Portsmouth-ban tartott eseményen, ahol a királyi család tagjai mellett több veterán is jelen volt. Egyikük, Eric Bateman, a Királyi Haditengerészet egykori katonája beszédében felidézte, hogy nyolcvan évvel ezelőtt a normandiai partokon vesztette életét a legjobb barátja. A megható történet hallatán Kamilla királyné könnyes szemmel, míg Károly király is a szemét törölgetve hallgatta a beszédet.

Megannyi férfi és nő, köztük az én drága barátom, Fred, indultak harcba mellettem, de sajnos nem élték túl

– mondta elesett bajtársai előtt tisztelegve Bateman.