A Magyar Posta nyeresége jelentősen csökkent

A Magyar Posta továbbra is nyereséges maradt, azonban az előző évihez képest jelentős mértékben, több mint 4 milliárd forinttal csökkent az adózott eredmény. A levéltermékek és a pénzforgalmi szolgáltatások jól teljesítettek, de az export visszaesése és a nemzetközi piacokon bekövetkezett változások hatással voltak a vállalat profitjára.

A Magyar Posta nettó árbevétele 246,48 milliárd forintot tett ki a tavalyi évben, ami növekedést jelent az egy évvel korábbi 230,26 milliárd forinthoz képest. A belföldi forgalom 230,81 milliárd forintot ért el, míg az export 15,67 milliárd forintot. Az árbevétel növekedett, de az adózott eredmény jelentősen, 1,95 milliárd forintra csökkent az előző évi 6,62 milliárd forinthoz képest.

A vállalat főbb tevékenységei közül a levéltermékek hozták a legtöbb bevételt, 111,93 milliárd forintot, ami növekedés a tavalyelőtti 102,32 milliárd forinthoz képest. A pénzforgalmi szolgáltatások is növekedést mutattak, 63,86 milliárd forintos árbevétellel, szemben a 2022-es 54,63 milliárd forinttal. A logisztikai termékek 32,51 milliárd forintos forgalmat generáltak, ami szintén növekedés az egy évvel korábbi 31,18 milliárd forinthoz képest.

A postahelyi hírlapárusítást 2023. május 31-én megszüntették, ami összefüggésben áll az előfizetéses hírlapterjesztési piac zsugorodásával. A kereskedelem visszaesését a termékkivezetések is okozták, mivel a posta profiljába jobban illő termékek, mint képeslapok, papíráruk és nyomtatványok értékesítése folytatódott, míg az élelmiszerek, könyvek, ajándékok és játékok kivezetésre kerültek.

Az export terén a nemzetközi logisztikai termékek 8,26 milliárd forintos bevételt értek el, de a nemzetközi levéltermékek bevételei jelentősen csökkentek. Az exportot országonkénti bontásban vizsgálva Csehország vezet 2,44 milliárd forinttal, megelőzve Lengyelországot és Németországot. Kína a legnagyobb EU-n kívüli piac, de ott is jelentős visszaesés volt tapasztalható, a 2022-es 3,4 milliárd forintos forgalom 682 millió forintra csökkent.

A Magyar Posta összes bevétele 283,73 milliárd forintot ért el, ami 5,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. Azonban az üzleti eredmény alacsonyabb volt, és az üzleti, valamint a sajáttőke-arányos eredménymutatók kedvezőtlenebbül alakultak. A pénzügyi műveletek eredménye 1,22 milliárd forinttal csökkent, az adózás előtti eredmény pedig 4,67 milliárd forinttal lett alacsonyabb.

A vagyoni helyzet átfogó jellemzéséből kiderült, hogy a saját tőke és a mérlegfőösszeg növekedett, de a befektetett eszközök fedezettsége csökkent. Az eladósodottsági mutató javult, míg a nettó eladósodottság növekedett, ami elsősorban a pénzeszközök értékének előző évhez viszonyított alakulásának következménye.