„Fénysebességre" képes mozdonyokat bérel a MÁV-START

A MÁV-START jelentős utasforgalom-növekedésre reagálva használt, de kiváló műszaki állapotú dízelmozdonyok bérlésével bővíti flottáját, amelyeket a svéd Nordic ReFinance lízingcég állományából szereznek be.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a MÁV-START és a MÁV Rail Tours flottája 15 használt, de kiváló műszaki állapotú dízelmozdony bérbevételével bővülhet, amelyeket a német Henschel gyártott 1981 és 1985 között, és amelyeket egy svéd lízingcégtől terveznek bérbe venni. Az új mozdonyok, amelyek a TME/ex-ME 1500-as sorozatba tartoznak, korábban a dán állami vasúttársaság használta távolsági InterCity forgalomban. A MÁV Rail Tours köt bérleti szerződést a svéd céggel, a mozdonyokat pedig a hatályos együttműködési megállapodás szerint veszi igénybe a MÁV-START.

A mozdonyok műszaki állapota rendkívül jó, megbízhatóságuk pedig jóval meghaladja a jelenlegi állományét, a tulajdonos kimutatása alapján a rendelkezésre állási mutatójuk 94 százalékos. Az első két mozdony június második felében érkezik Magyarországra, a műszaki felkészítés és a hatósági engedélyeztetési eljárás után várhatóan augusztusban áll majd forgalomba, elsőként az észak-balatoni 29-es vonalon. A maradék 13 pedig szeptembertől érkezhet, és várhatóan az év végéig forgalomba is állnak. Az utasok a balatoni szezon után ősztől a Nyugat-Magyarországi nagy utasforgalmú vonatokban és a Budapest-Lajosmizse vonalon láthatják őket viszont.

A MÁV-Start továbbra is tervezi az új járművek beszerzését, de rövid távú, átmeneti megoldásként használt járművek üzembe állításával igyekszik kezelni a járműhiányt. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint az új dízelmozdonyok nem alkalmasak a mellékvonali járműkrízis megoldására, és hangsúlyozzák, hogy a mellékvonalakon sürgősen cserélni kell a motorvonatokat. Az egyesület reméli, hogy a MÁV-Start és Lázár János nem a vasútvonalak bezárásával vagy a menetrendből vonatok kihúzogatásával, hanem mellékvonali közlekedésre alkalmas szerelvények üzembe állításával fogja kezelni a járműhiányt.