A Kampec Dolores új lemeze és a hangok hatása

Az idén 40 éves Kampec Dolores együttes új lemezt készít Jelet küldtem az égre címmel, amelynek megjelenése az év végére várható. Hajnóczy Csaba, az együttes vezetője a zenetanításról, az akusztikus ökológiáról és a zeneművek környezeti hangokkal való „házasításáról” is beszélt.

A Kampec Dolores 1984-ben alakult, és kezdetben az alternatív, indie rock stílus dominált a zenéjükben. Később experimentális és világzenei elemekkel gazdagították repertoárjukat, és olyan neves zenészekkel dolgoztak együtt, mint Grencsó István szaxofonos és Benkő Róbert nagybőgős. Az együttes utolsó albuma 2013-ban jelent meg, és a mostani új lemezükön két mese is helyet kapott, amelyeket eddig csak koncerteken játszottak.

Hajnóczy Csaba a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és az Óbudai Waldorf Iskola Zeneiskolájában tanít, valamint nyáron zenetáborokat szervez gyerekeknek. Az akusztikai ökológia területén is tevékenykedik, amely a hangzó környezetek és azokban élő egyének, közösségek kapcsolatát vizsgálja. Az Európai Unió lakosainak 30%-a él hangi szempontból problematikus helyeken, ahol a folyamatos zaj befolyásolja az idegrendszer működését és stresszállapotot idéz elő.

A környezeti hangok zeneművekbe való komponálása is érdekli Hajnóczyt, aki több terepfelvételt is készített az elmúlt években, de ezeket nem tervezi a Kampec Dolores zenéjébe erőltetni. A zenekar következő koncertje 2024. június 8-án lesz a Három Holló Kávéházban.