A Bayer kártérítési összege jelentősen csökkent

Egy amerikai bíróság korábban 2,25 milliárd dolláros kártérítésre kötelezte a Bayert egy rákos férfinak, azonban egy másik bíróság döntése értelmében a német vállalatnak most "csak" 400 millió dollárt kell fizetnie.

A Bayer vezetői valószínűleg többször is megbánták már, hogy 2018-ban megvásárolták a Monsantót, melynek portfóliójában szerepel a rákkeltőnek tartott Roundup gyomírtó, ami miatt több tízezer kereset érkezett a vállalat ellen, és több milliárd dollárt fizettek már ki kártérítésként.

A philadelphiai Court of Common Pleas esküdtszéke John McKivison esetében megállapította, hogy a férfi limfómája a Roundup használatának következménye, és ennek alapján szabták ki a 2,25 milliárd dolláros kártérítést. Azonban Susan Schulman bírónő a kártérítés összegét 400 millió dollárra csökkentette, helyt adva a Bayer néhány, az ítéletet megtámadó kérelmének.

A Bayer bejelentette, hogy a pennsylvaniai legfelsőbb bírósághoz fog fellebbezni, mivel szerintük a tárgyalást jelentős hibák és félrevezető tanúvallomások jellemezték. A vállalat szóvivője szerint a döntés bár csökkenti az alkotmányellenesen túlzó kártérítési összeget, a felelősségre vonatkozó ítélettel mégsem értenek egyet.

A Bayer emellett amerikai törvényi reformot sürget, hogy védelmet nyújtsanak azoknak a vállalatoknak, amelyek termékei megfelelnek a szövetségi címkézési előírásoknak.

John McKivison ügyvédei örömüket fejezték ki Schulman döntése miatt, ami megerősítette az esküdtszék megállapítását a Roundup rákkeltő hatásáról, ugyanakkor ők is fellebbezni kívánnak a kártérítési összeg csökkentése ellen.

A Bayer állítása szerint több évtizedes tanulmányok igazolják a Roundup és hatóanyaga, a glifozát biztonságosságát. A gyomirtó az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt termékek közé tartozik.

A vállalat az elmúlt 20 Roundup-perből 14-ben győzött, de a legutóbbi időszakban több vereséget is elszenvedett, amelyek során több mint 4 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. Az Egyesült Államokban mintegy 165 ezer keresetet nyújtottak be a Roundup miatt, a legtöbb felperes non-Hodgkins limfómát említve.

2020-ban a Bayer 9,6 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte a folyamatban lévő ügyek többségét, de a jövőbeni ügyekre kiterjedő egyezséget nem sikerült elérnie, így több mint 50 000 kereset maradt függőben.

A Roundup-ügyek hatással vannak a Bayer részvényárfolyamára is, amely idén 16, az elmúlt egy évben pedig 50 százalékot esett.