Hidrogénes és elektromos buszok érkeznek a magyar városokba

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében három magyar városban összesen hat modern, környezetbarát autóbusz állhat forgalomba a közeljövőben.

Kecskeméten két, míg a Budapest agglomerációjában egy hidrogén üzemanyagcellás autóbusz fog közlekedni, Veszprémben pedig három akkumulátoros elektromos autóbusz kerülhet üzembe. A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. 544,3 millió forintos, míg a Volánbusz Közlekedési Zrt. 267,2 millió forintos támogatást nyert egy-egy járműre. A fővárosi agglomerációban a Volánbusz által üzemeltetett hidrogén üzemanyagcellás busz fog közlekedni. A hidrogén üzemanyagcellás buszok beszerzésére a pályázók 100 százalékos támogatást kaptak a HUMDA-tól. A keret kimerülése miatt a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. egy autóbuszra szóló pályázata tartaléklistára került, az ügynökség jelenleg is többletforrásokat keres a finanszírozás megoldására.

A 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések számára kiírt pályázaton a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. 426,7 millió forint támogatást nyert, amelyből három tisztán elektromos buszt szereznek be. Miskolc és Pécs is pályázott három-három autóbuszra, azonban forráshiány miatt ezek a pályázatok tartaléklistára kerültek. Az ügynökség itt is keresi a lehetőséget a többletforrások előteremtésére. A sikeres pályázatok esetén az autóbuszok beszerzésére 80 százalékos, míg a töltőinfrastruktúra bővítésére 40 százalékos támogatást biztosítanak.

A Zöld Busz Program célja, hogy a magyar közösségi közlekedés járműállománya fokozatosan karbonsemlegessé váljon és a közlekedési eszközök modernizálódjanak.