Jet-ski tilalom Uszódon és a Duna árvízi helyzete

Tilos a jet-ski használat a Duna uszódi partszakaszán, amelyet a helyi önkormányzat bérel. A tilalom bevezetésének oka, hogy a jet-ski zavarja az uszódiak pihenését. Emellett a Duna árvízi helyzete miatt a vízügyi hatóságok figyelmeztetnek, hogy a hét második felében le kell majd zárni az alsó rakpartokat Budapesten.

A Bács-Kiskun megyei Uszód község önkormányzata a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be a múlt hétvégén, hogy betiltották a jet-ski használatát a Duna uszódi partszakaszán. A döntés indoklása szerint a vízi járművek zavarják az ott pihenő emberek nyugalmát, veszélyeztetik a gyerekeket, és a zajukkal megzavarják a falu csendes életét. Korábban még nem volt példa hasonló intézkedésre a településen.

"Uszód Községi Önkormányzat bérli a Duna uszódi partszakaszát, hogy az uszódi emberek kultúrált pihenését biztosítsa. A Jetski vízre helyezése és használata sérti az uszódiak pihenését, veszélyezteti a gyerekeinket, a hangja pedig az egész falu csendes életét zavarja" - idézi a hivatalos bejelentést a Sokszínűvidék.

A vízügy kedd délelőtt közzétett előrejelzése alapján valószínűleg le kell majd zárni Budapesten az alsó rakpartokat a hét második felében. Az alsó rakpartokat ugyanis 645 centis vízállásnál éri el a Duna, de a mostani prognózis szerint ezt a vízállást már pénteken meghaladja a folyó budapesti szakasza, szombaton pedig 670 centi is lesz a víz – ekkor várható a tetőzés. Hasonló helyzet volt Budapesten tavaly december végén, az akkori árvízkor.

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. Ezért hétfőn reggel megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint hatvan szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz.