Ukrajnában súlyos az energiahiány, Kijev több részén áramszünetek

Ukrajna szembesül az energiaellátásban kialakult válságos helyzettel, miután az orosz rakéta- és dróntámadások következtében több mint kilenc gigawattnyi áramtermelő kapacitás vált használhatatlanná.

Denisz Smihal miniszterelnök a helyzetet "nagyon súlyosnak" írta le, és kiemelte, hogy az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalatnak ellenőrzött, fokozatos regionális leállásokat kell végrehajtania az energiahiány miatt. Kijevben ez hétfőn több városrészben áramszüneteket eredményezett. Smihal szerint a kormány elsődleges feladata a légvédelem megerősítése és a megrongálódott infrastruktúra helyreállítása, valamint az energetikai rendszer decentralizálása és az energiafelhasználás hatékonyságának növelése. Céljuk, hogy a vállalatok és háztartások energiamegtakarításokat érjenek el.

Az ország nemzetközi partnereitől is segítséget remélnek, és terveik szerint az Európából érkező energiaimportot 2,2 gigawattra szeretnék növelni.

A kilenc gigawatt veszteség jelentőségét mutatja, hogy ez 2014-ben az ország villamosenergia-kapacitásának hatodát tette ki.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a háború előtt az ország villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, jelenleg nem indítható újra. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint a biztonságos újraindítás csak a háborús cselekmények megszűnése után lehetséges.

Ezenfelül az ukrán kormány három hónappal meghosszabbította a katonai mozgósítás alóli mentességet azon vállalatok alkalmazottai számára, amelyek létfontosságú feladatot látnak el az ország és a hadiipar működésében. A gazdasági minisztérium nyilvántartásba vette ezeket az alkalmazottakat, ami lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is hozzájáruljanak az energiaellátás stabilizálásához és a kritikus infrastruktúra fenntartásához. A korábban elfogadott jogszabály értelmében egy vállalkozás legfeljebb az alkalmazottai felének kérhet halasztást, de egyes esetekben a vállalatvezetők több alkalmazott számára is kérhetnek ilyet, ha megindokolják, miért nélkülözhetetlen az alkalmazottjuk bizonyos feladatok elvégzésében.