Új építőipari árfigyelő rendszer indult

A Tüzépinfó néven elindított új építőipari árfigyelő rendszer naponta frissíti öt üzletlánc, 65 boltjának több mint 12 ezer termékének árait. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint azonban az építőanyagok árösszehasonlítását bonyolítja, hogy a szektorban jelentős egyéb költségek is hozzáadódhatnak az árakhoz.

A Tüzépinfó célja az árverseny élénkítése és az árak mérséklése, mivel az építőiparban jellemző hektikus árváltozások és irracionális árkülönbségek gyakran megnehezítik a lakosság számára az otthonfelújítást vagy az építkezést – mondta Huber Krisztián, a Terc Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ingyenesen elérhető oldalon jelenleg az OBI Hungary Retail Kft., a Praktiker Kft., a Bauhaus Szakáruházak Bt., a Piramis Építőház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Építőanyag.hu) és a Szerelvénybolt Kft. (Szerelvénybolt.hu) termékei találhatók meg, és a tervek szerint a kisebb lokális boltok is bekapcsolódhatnak a rendszerbe.

Az építőanyagok árképzésének sajátosságai

Az építőanyagok árösszehasonlítását nehezítő tényezők között szerepelnek a szállítási díjak és egyéb járulékos költségek, amelyek miatt az ÉVOSZ és az Újház Zrt. elnöke, Juhász Attila azt javasolja, hogy a vásárlók az építkezés helyszínéhez közeli kereskedésekben, minden költséget figyelembe véve döntsenek a termékek beszerzéséről.

Juhász Attila kiemelte, hogy az építőanyag kereskedők közötti éles verseny biztosítja, hogy a piaci szereplők versenyképes árakat kínáljanak. Ugyanakkor rámutatott, hogy az építőanyagok árképzése eltér az élelmiszerekéhez hasonló árfigyelő rendszerektől, mivel az építőanyagok piacán a szállítási díj jelentős súlyt képvisel, és a különböző földrajzi lokációk miatt jelentős áreltérések is előfordulhatnak.

Az árfigyelő rendszer nem képes figyelembe venni a kapcsolódó szolgáltatások értékét és színvonalát sem, mint például a tanácsadás, ami a lakossági vásárlóknál döntő jelentőségű lehet. Ezért az országos lefedettségű Újház építőanyag-kereskedelmi hálózat sem tud országosan egységes fogyasztói árakat alkalmazni – tette hozzá Juhász Attila.